Bekende Antwerpenaren brengen kinderen veilig terug naar school | Lokale Politie Antwerpen

Current Size: 62.5%

Bekende Antwerpenaren brengen kinderen veilig terug naar school Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Veilig terug naar school, willen niet alle ouders dat voor hun kinderen? Samen met de stad Antwerpen doen we er alvast alles aan om mensen erop attent te maken extra aandachtig te zijn voor de Antwerpse schoolgaande kinderen in het verkeer. Om de nieuwe campagne ‘word ook mijn maat op straat’ in de kijker te zetten, schakelden we vandaag vier Ghost Rockers en vier Bekende Antwerpenaren in om kinderen veilig te begeleiden op hun weg naar school.

De eerste schooldag: sommigen onder ons kijken er al een tijdje naar uit, anderen hadden gerust nog wat langer van de vakantie willen genieten. Hoe dan ook, we moeten allemaal weer op tijd ons warme nest uit om de ochtendspits te trotseren. En daar zijn lang niet alle ouders gerust in, vooral niet als hun kinderen zich in het verkeer moeten begeven. Kinderen zijn de meest kwetsbare groep op de openbare weg. Ze verplaatsen zich vooral te voet of met de fiets en hebben vaak minder ervaring in het verkeer. Door hun onzekerheid en mogelijke onverwachte bewegingen is extra voorzichtigheid in het verkeer aangewezen.

Om iedereen bewust te maken om extra op te letten in het verkeer, lanceren we samen met de stad Antwerpen ieder jaar een campagne rond verkeersveiligheid. Met de campagne ‘word mijn maat op straat’ ligt de focus dit jaar op hoffelijkheid in het verkeer, specifiek naar schoolgaande kinderen en jongeren. Want de meeste ongevallen gebeuren helaas op weg van en naar school.

Veilig op (het zebra)pad met de Ghost Rockers

Om de campagne extra in de kijker te zetten bij de start van het nieuwe schooljaar, begeleidden verschillende bekende gezichten kinderen op weg naar school. Zo kon je vandaag vier acteurs en actrices van de populaire jeugdserie Ghost Rockers aan het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg en de Eikenlei vinden. Marie Verhulst, Tinne Oltmans, Matthew John Michel en Justine De Jonckheere stonden al om 7.30 uur paraat om kinderen veilig naar school te brengen. Tinne Oltmans: “Ik doe mee aan de campagne omdat het steeds drukker en daardoor gevaarlijker wordt op straat. Sinds ik zelf met de auto rijd ben ik me veel bewuster van de fouten en de gevaren op de weg. Ik vind dat automobilisten voorzichtiger moeten rijden maar ook voetgangers en fietsers hebben een grote verantwoordelijkheid: kijk altijd naar links en naar rechts vooraleer je oversteekt, stap als fietser af op een zebrapad. Als we samenwerken, kunnen we het voor iedereen veel veiliger maken!” Marie Verhulst vult aan: “De meeste verkeersongevallen met kinderen gebeuren van en naar school. Als ik de kans krijg om te helpen dat probleem aan te pakken, dan doe ik dat heel graag! Door Ghost Rockers kijken veel kinderen naar ons op, dus ik hoop dan ook dat onze actie de nodige impact zal creëren en dat het de kinderen op die manier ook beter zal bijblijven.”
 


©whiteout.be

Nog meer bekende maten op straat

Het kruispunt van de Belgiëlei en de Lange Leemstraat werd bemand door een diverse groep van enthousiaste bekende Antwerpenaren, die maar wat graag vroeg uit de veren waren om deze actie te ondersteunen: onderneemster Eline De Munck, regisseur Adil El Arbi, oprichtster van Let’s go Urban Sihame El Kaouakibi en ATV-gezicht Zoë Van Gastel. Allen hadden een heel goede reden om mee te doen aan deze campagne. Eline: “Nu ik zelf een plusmama ben en het heel belangrijk vind dat mijn drie fantastische pluskinderen kennismaken met het prachtige Antwerpen, valt het me extra op hoe onhoffelijk sommige mensen zijn in het verkeer. Daar ben ik echt van geschrokken. Kinderen moeten het verkeer nog leren kennen. Iedereen in het verkeer moet ervoor zorgen dat zij die kans krijgen. Eeuwige dankbaarheid daarvoor.” Sihame vervolgt: "In 2016 waren er enkel in Antwerpen 6 dodelijke verkeersslachtoffers, 113 ongevallen met zwaargewonden en 1960 ongevallen met
lichtgewonden. Dat is ontzettend veel. Voor ons allen heel veel redenen om hier de aandacht op te vestigen. We kunnen wel degelijk zelf het verschil maken.”

      

©whiteout.be

Tips & tricks voor de kids

Je kan alvast zelf het goeie voorbeeld geven met deze handige tips & tricks om veilig over te steken:

1. Kijk naar links en dan naar rechts. Kijk terug naar links en steek over. Tijdens het oversteken kijk je nog eens naar rechts.
2. Steek over in één vloeiende beweging. Treuzel niet.
3. Steek nooit overhaast over want zo riskeer je te vallen.
4. Probeer oogcontact te maken met de bestuurders, zo ben je zeker dat ze jou gezien hebben.
5. Steek nooit over tussen twee geparkeerde voertuigen. Zo kunnen bestuurders je moeilijker opmerken.
6. Wees voorzichtig op tram- en busbanen waar geen oversteek is. Denk eraan: trams hebben altijd voorrang.
7. Als fietser heb je geen voorrang op een zebrapad. Als je afstapt en met de fiets aan de hand oversteekt, heb je wel voorrang.

Wil je zelf ook de campagne ondersteunen? Help dan je kinderen en hun vrienden veilig naar school door hen bovenstaande tips & tricks aan te leren. Motiveer anderen door een leuke foto te posten met de hashtag #maatopstraat. Of deel onze boodschappen op Twitter of Instagram.

Nog meer interessante tips die je veilig op weg helpen kan je vinden op onze website.

Gepubliceerd op:
01/09/2017
Categorie: