Antwerpse politie ondersteunt veiligheidsdiensten met ‘dronevanger’ | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Antwerpse politie ondersteunt veiligheidsdiensten met ‘dronevanger’ Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De afgelopen dagen liep de politie met een nieuw systeem in de kijker tijdens de NAVO- en de Europese top. Voor het eerst was er voor Politiezone Antwerpen een operationele inzet van de SKYWALL100, een toestel dat drones uit de lucht kan plukken. Dat project kwam er met Europese steun en is naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president in een stroomversnelling gekomen.

De Antwerpse en de Brusselse politie vormden samen met de speciale eenheden van de federale politie de afgelopen dagen een mobiele ploeg. Hun taak: drones die boven een beveiligde zone zouden vliegen, indien nodig neutraliseren. Voor Politiezone Antwerpen was het de eerste keer dat het antidronetoestel voor een effectieve operatie werd ingezet. 

Netlanceerder

Het driekoppige Antwerpse team patrouilleerde gedurende twee dagen mee in en rond de beveiligde zone met een zogenaamde netlanceerder. Het toestel kan een net afvuren waarmee een drone bij wijze van spreken gevangen wordt en gecontroleerd naar de grond wordt gebracht met een parachutesysteem. De politie kan met het kinetische toestel verloren gevlogen drones, of drones die een dreiging vormen, met minimale risico’s uit de lucht halen. In samenwerking met de directie van de speciale eenheden van de federale politie heeft de Antwerpse politie een stoorzender (jammer) ter beschikking om voorafgaand aan de interceptie de drone te immobiliseren tijdens zijn vlucht. Dat was de opdracht van het Antwerps team, als ondersteuning voor onder meer de Franse politie dat een detectietoestel beschikbaar stelde.

Vijfdaagse training

Ons korps kon het toestel aankopen in het kader van het Europese project Skyfall dat voor 90 % gefinancierd wordt door Europa. De rest van de kosten wordt gedragen door de verschillende partners in het project, zoals de federale politie, politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Roemeense politie Jandarmeria Romana. De interceptiemiddelen zijn recent aangekomen in het korps. Nu de Europese top op de agenda kwam, is het team drie weken geleden naar Engeland gevlogen voor een doorgedreven vijfdaagse training. Naast het kinetisch toestel SKYWALL100 kocht de politie van Antwerpen binnen hetzelfde project ook nog een jammingtoestel aan, de zogenaamde DroneGun tactical dat de communicatie tussen de piloot en de drone kan onderbreken.

Gepubliceerd op:
15/06/2021
Categorie: