Gemachtigd opzichters | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Gemachtigd opzichtersPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Bij het begin en het einde van de schooldag is het heel druk aan de schoolpoort. Politiezone Antwerpen, de schooldirecties en de leerkrachten, nemen tal van initiatieven om een veilige schoolomgeving te creëren. Een daarvan is de aanwezigheid van een gemachtigd opzichter aan de schoolpoort om de verkeerschaos in veiliger banen te leiden.

Iedereen die minstens 18 jaar oud is en zich vrijwillig wil inzetten voor een meer verkeersveilige schoolomgeving kan gemachtigd opzichter worden. Daarvoor moet je eerst een gratis opleiding volgen bij de Antwerpse verkeerspolitie. Deze opleiding is eenmalig, duurt ongeveer een halve dag en vindt elk schooljaar meermaals plaats in de buurt van het Centraal Station. Er worden zowel in de voormiddag, in de namiddag als 's avonds opleidingen aangeboden. Als je slaagt in de opleiding mag je als gemachtigd opzichter kinderen, scholieren, bejaarden en/of personen met een handicap begeleiden in het verkeer.

Theorie

Het theoretisch gedeelte omvat:

  • de omschrijving van een gemachtigd opzichter, het ontstaan en de wetgeving die hierop van toepassing is
  • de doelgroep van een gemachtigd opzichter en zijn bevoegdheden
  • het belang van de machtiging en het correct gebruik van de uitrusting van een gemachtigd opzichter
  • de belangrijkste veiligheidsprincipes
  • het verdiepen van het verkeersinzicht
  • de techniek van het oversteken

De theorieles wordt momenteel online gegeven via Teams. Nadat u zich heeft ingeschreven, onvangt u de link via uw mailadres.

Praktijk

In het praktijkgedeelte toetsen we vooral af of je in staat bent om, in een reële verkeerssituatie en met de nodige aandacht voor de veiligheid van jezelf, de doelgroep en andere weggebruikers:

  • het verkeer stil te leggen
  • uw doelgroep te begeleiden bij het oversteken

Inschrijven

Momenteel wordt de opleiding gemachtigd opzichter herbekeken. Daarom is het voorlopig niet mogelijk om in te schrijven. Als we meer informatie hebben over de vernieuwde opleiding en hoe je je kan inschrijven, lees je er alles over op deze site.

Meer info

Heb je nog vragen over de opleiding tot gemachtigd opzichter? Neem dan contact op met de Antwerpse verkeerspolitie via het telefoonnummer 03 338 12 11 of mail naar verkeerspolitie@politie.antwerpen.be.