Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Wapenadvies

Je hebt een wapen gevonden bij het leegmaken van de woning van een overleden familielid en weet er geen blijf mee. Je wil een wapen kopen of wapenvergunning aanvragen en zoekt informatie, begeleiding of advies. Dan kan je terecht bij de dienst wapens.

 

Inlevering oude wapens

Je treft een wapen aan in het huis van een overleden familielid? Dan heb je twee opties: of je neemt het wapen over en vraagt zelf een vergunning aan, of je levert het wapen vrijwillig in bij de dienst wapens. Alle ingeleverde en in beslag genomen wapens worden achteraf vernietigd.

Voor informatie, advies, begeleiding of de inlevering van een oud wapen kan je een afspraak maken met de dienst wapens. Stuur een mail met je contactgegevens naar wapens@politie.antwerpen.be. Onze medewerkers nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je kan je op weekdagen in de voormiddag ook rechtstreeks aanmelden bij de dienst wapens, Oudaan 5, 2000 Antwerpen (maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur, donderdag van 9 tot 12 uur).

Informatie, begeleiding en advies

Als je een jacht-, sport- of verweerwapen wilt aanschaffen, win je het best eerst wat informatie in rond de wapenwet en de voorwaarden om een wapenvergunning te bekomen. De dienst wapens kan je daarbij helpen.

Een wapenvergunning vraag je aan bij de provincie Antwerpen. Heb je hulp nodig bij het invullen van de aanvraag van je vergunning? De medewerkers van de dienst wapens helpen je graag verder. De provinciegouverneur reikt overigens pas een vergunning uit na het positief advies van de dienst wapens.

Controle en registratie

Op vraag van de gouverneur of van andere politiediensten voert de dienst wapens controles uit bij wapenbezitters thuis. Tijdens deze controles wordt nagegaan of de wapens in goede omstandigheden worden opgeborgen. Indien gewenst geven onze medewerkers bijkomend advies rond het veilig bewaren van wapens.

De dienst wapens schrijft alle wapens officieel in in het Centraal Wapenregister. Dus ook die van de interventiemedewerkers van Politiezone Antwerpen.