Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Fietslabelen

Laat je fiets gratis labelen bij de stad Antwerpen! Fietslabelen is een een uitstekend hulpmiddel in de strijd tegen fietsdiefstal. Een fietsendief is niet erg tuk op een fiets met een uniek, niet-verwijderbaar label.

 

De stad graveert fietsen niet meer op de klassieke manier in het kader. Jouw fiets krijgt nu een niet-verwijderbaar fietslabel waarop je rijksregisternummer staat.

Online aanvragen

Je kan je fietslabel gratis aanvragen via het e-loket van de stad Antwerpen. Nadien krijg je het thuis per post opgestuurd. Je kan je fiets ook laten labelen tijdens evenementen en fietsacties in de stad. Op de website van de stad vind je ook nuttige informatie over waar je je fiets kan parkeren, wanneer fietsen worden verwijderd of hoe je zelf melding kan maken van een achtergelaten fiets.

Diefstal voorkomen

Je fiets labelen is slechts één van de vele dingen die je kunt doen om dieven te ontmoedigen. Neem onderstaande tips in acht om het risico zo veel mogelijk te beperken:

  • Laat je fiets slotvast achter, ook al ga je slechts even bij de bakker of krantenwinkel binnen.
  • Garages, binnenplaatsen en fietsenstallingen bieden onvoldoende bescherming tegen diefstal. Leg je fiets ook daar altijd vast met een slot.
  • Indien je fiets ergens langere tijd blijft staan, gebruik je best een degelijk fietsslot dat je aan een vaststaand voorwerp vastmaakt.
  • Steeds meer fietsmerken brengen trackers op de markt waarmee je je fiets na diefstal elektronisch kan opsporen. Op een onzichtbare plek wordt een apparaatje in je fiets geïnstalleerd dat verbonden is met software op jouw telefoon. Mocht je fiets gestolen worden, dan zie jij (en de politie) waar hij zich bevindt. Opgelet: deze trackers zijn geen mirakeloplossing. Soms moet de politie rekening houden met wettelijke bezwaren of andere obstakels.
  • Heeft je fiets snelkoppelingen? Leg dan zeker ook je wielen vast met een fietsslot.
  • Laat niets achter in je fietszakken of op je bagagedrager.
  • Verwijder alle accessoires zoals fietspompen, fietscomputers, afneembare verlichting of drinkbus.
  • Zet je fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel volk passeert en die verlicht worden. Bewaakte fietsenstallingen zijn uiteraard de beste garantie tegen diefstal.
  • Is je fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte van fietsdiefstal bij de politie. Fietsdieven en helers rekenen er immers op dat je toch geen aangifte doet.
  • Verwittig de politie altijd wanneer je iemand een fietsslot ziet forceren of wanneer iemand je op straat een fiets probeert te verkopen. Dit kan op het nummer van de Blauwe Lijn: 0800 123 12.