Ga naar inhoud
CONTACTEER DE POLITIE

Alimentatie

Een onderhoudsuitkering of alimentatie is een uitkering voor levensonderhoud aan de ex-partner na een echtscheiding of aan de kinderen na een echtscheiding of relatiebreuk.

 

Alimentatiegeld geeft de ontvanger de kans om na de scheiding in vergelijkbare omstandigheden verder te leven. Naargelang de evolutie van de financiële situatie van de partijen, kan de alimentatie stijgen, dalen of opgeheven worden.

Als je niet het onderhoudsgeld ontvangt waar je recht op hebt, kan je aangifte doen bij de politie. Maak hiervoor een afspraak in een politiekantoor. Zo verlies je geen tijd in de wachtruimte aan het loket.

of

Vordering

Je kan in dit geval ook een beroep doen op de dienst voor alimentatievorderingen (DAVO). Deze dienst kan bij de persoon die het onderhoudsgeld moet betalen, het maandelijkse onderhoudsgeld en de achterstallen opvragen. DAVO kan, onder bepaalde voorwaarden, ook voorschotten op het onderhoudsgeld uitbetalen.

Tussenkomst OCMW

Als je moeite hebt om het onderhoudsgeld te betalen, dan kan je aanspraak maken op een tussenkomst van het OCMW. Ook als je geen aanspraak maakt op die tussenkomst, kan je bij een OCMW of CAW terecht om je financiële situatie te bespreken.