SHIELD: voor een veilig Antwerpen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

SHIELD: voor een veilig AntwerpenPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

SHIELD is een publiek-private samenwerking op basis van informatie-uitwisseling. Het is een overkoepelend internationaal programma voor een reeks van bestaande en toekomstige initiatieven van Politiezone Antwerpen. Ze hebben allemaal betrekking op de veiligheid van de stad Antwerpen.

SHIELD werkt met een online informatiepunt voor terreurupdates waar zowel de nieuwste als de belangrijkste berichten over onder meer industrie-specifieke dreigingen mee worden gegeven. Met SHIELD wil de Antwerpse politie de communicatie tussen de politie en de publiek-private sector eenvoudiger en toegankelijker maken. Dit helpt Politiezone Antwerpen bij de moeilijke opdracht om onder meer daden van terreur op de stad te vermijden.

Meer info: https://www.antwerpenshield.be/

Eerste SHIELD-congres

Op 3 oktober 2019 organiseerde Politiezone Antwerpen het eerste Antwerpen SHIELD-congres. Zo’n 200 genodigden kwamen bijeen in het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp. Tijdens het congres werd nogmaals benadrukt dat de communicatie tussen de politie en de publieke sector cruciaal is in de strijd tegen terrorisme. ‘Het bestrijden van terrorisme door het delen van informatie’ is niet voor niets de slagzin van SHIELD.

Een jaar na de lancering van SHIELD krijgt het informatieve luik een educatief vervolg. De Antwerpse politie heeft een gratis trainingsaanbod klaar voor bedrijven en instellingen. Deze opleidingen kunnen gaan over hoe te reageren op een actieve schutter, hoe radicaliserende werknemers of studenten te decteren of hoe bijvoorbeeld valse identiteitsdocumenten te herkennen. Tot slot stelde Politie Antwerpen ook een handige checklist voor die beveiligingspersoneel, receptionisten of onthaalmedewerkers in staat stelt om de hulpdiensten op een goede manier te informeren wanneer er een aanval uitbreekt of dreigt uit te breken.

Naar aanleiding van het eerste SHIELD-congres werd een aantal video's en een podcast gemaakt. Je kan ze hieronder bekijken en/of beluisteren.