Verwerkingsproces | Lokale Politie Antwerpen

Current Size: 62.5%

VerwerkingsprocesPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Heel wat slachtoffers maken door een schokkende gebeurtenis een heel moeilijke periode door. Hoe zwaar het is om deze ervaring te verwerken, hangt af van veel elementen. Elk verwerkingsproces is uniek: ieder doet het op zijn eigen manier. Er bestaat helaas geen recept voor 'een goede verwerking'’

Factoren

Welke factoren beïnvloeden het verwerkingsproces?

De aard van de gebeurtenis

De duur, intensiteit en ernst van de feiten hebben een effect op de verwerking. De ene gebeurtenis is daarom niet minder erg dan de andere.

De frequentie

Als je meermaals het slachtoffer werd van dezelfde feiten, verloopt het verwerkingsproces vaak moeizamer. Dat geldt ook als het om een aaneenschakeling van feiten door eenzelfde dader gaat zoals bij stalking of seksueel misbruik.

Zijn de feiten nog niet verwerkt en maak je opnieuw iets mee, dan zal ook dit de verwerking hinderen.

De gevolgen van de gebeurtenis

Liep je een lichamelijk letsel op, verloor je een dierbare of leed je morele of materiële schade? De gevolgen van een gebeurtenis bepalen mee hoe je het gebeuren verwerkt. Een plotse ontwikkeling bij de afhandeling van de zaak, bijvoorbeeld het nieuws dat een dader werd aangehouden of vrijgelaten, kan ook een rol spelen.

Bekende dader

Is de dader iemand uit je naaste omgeving, dan werd je vertrouwen geschaad. De verwerking verloopt daardoor moeilijker. Van iemand uit de familiale context verwacht je eigenlijk liefde, warmte en vertrouwen.

Je persoonlijke situatie

Op welk moment in je leven overkwamen de feiten jou? Kampte je op dat moment al met andere problemen: een echtscheiding, problemen op het werk, een overlijden in je naaste omgeving ...?

Je persoonlijkheid

Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Je karakter speelt dus zeker een rol.

Je omgeving

Kan je terugvallen op een netwerk van familie, vrienden, buren of collega’s?

Ups en downs

Het vraagt tijd om een schokkende gebeurtenis te verwerken. Het verwerkingsproces verloopt met ups en downs. Meestal kan je na verloop van tijd de feiten een plaats geven in je leven.