Verkeer | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Verkeer

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Motorfiets in beslag genomen na levensgevaarlijke achtervolging

Toen een motorrijder een bevel van de politie negeerde startte een achtervolging waarbij de vluchtende bestuurder halsbrekende toeren uithaalde. Uiteindelijk diende de achtervolging zelfs gestaakt te worden omwille van het gevaar voor de andere weggebruikers en de politie. De man kon echter geïdentificeerd worden en de motorfiets werd bestuurlijk in beslag genomen.

Een motard van de verkeerspolitie merkte maandagvoormiddag een motorrijder op die in de Quellinstraat herhaaldelijk zijn gashendel opendraaide om zoveel mogelijk lawaai te maken. Toen de motorrijder de inspecteur passeerde, deed deze teken dat hij moest stoppen voor een controle. De man negeerde echter het bevel van de politie en reed de inspecteur voorbij richting Van Ertbornstraat. De motard besloot de man te volgen om hem te controleren. Ter hoogte van de Rooseveltplaats reed de motorrijder plots door het rode licht om aan de politie te ontkomen, een voetganger die door het groene licht overstak kon maar net een aanrijding vermijden.

Levensgevaarlijke handelingen aan hoge snelheid

De motorrijder keek achterom om te zien of de politie hem volgde en toen hij zag dat dit het geval was, gaf hij vol gas in de Gemeentestraat. Ter hoogte van de Van Stralenstraat reed hij tegen de richting door het rood over het kruispunt. In de Carnotstraat rijdt de motorrijder nog steeds tegen de richting en brengt hij opnieuw voetgangers in gevaar die oversteken op het zebrapad. Opnieuw rijdt hij door het rood en op de Turnhoutsebaan werden snelheden boven de 120 kilometer per uur gehaald, terwijl hij over de busstrook reed. Hoewel de motard van de politie de man in het vizier hield, was hij genoodzaakt om afstand te nemen om zichzelf en de andere weggebruikers niet nog meer in gevaar te brengen tijdens de achtervolging. 

Ter hoogte van de Bothastraat rijdt de motorrijder de bedding af en raakt hij een voertuig. Hij kon een valpartij vermijden, wijkt uit naar links en wringt zich tegen de richting tussen de wagens op de rijstrook en de bushalte op de Turnhoutsebaan. Tot slot rijdt hij ter hoogte van de Singel zonder stoppen aan meer dan 100 kilometer per uur het grote kruispunt over door het rood. Gezien de verkeersdrukte was dit een levensgevaarlijke handeling, waarbij heel wat andere weggebruikers vol in de remmen moeten om een botsing te vermijden. Op dat moment beslist de motard van de politie voor zijn eigen veiligheid de achtervolging te staken, terwijl de vluchtende motorrijder de E313 oprijdt.

Bestuurlijke inbeslagname

Aan de hand van de nummerplaat van het voertuig kon de eigenaar van het voertuig achterhaald worden. Dankzij een uitstekende samenwerking met de collega's van Politiezone Kempenland kon op korte tijd ook de vermoedelijke bestuurder geïdentificeerd worden. De man (25) kwam zich uiteindelijk zelf melden op het politiekantoor in Leopoldsburg. Het betrof een neef van de eigenaar en hij gaf de feiten toe. 

De reden van zijn vlucht werd zo duidelijk, de man was namelijk niet in het bezit van een rijbewijs om met een motorfiets te rijden. Meer nog, zijn autorijbewijs was ingetrokken wegens verschillende voorgaande inbreuken, waaronder snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. Hij was onder meer veroordeeld tot het afleggen van nieuwe examens, wat nog niet was gebeurd. De PZ Kempenland nam de motorfiets meteen in bewaring zodat deze door de Antwerpse verkeerspolitie in bestuurlijk in beslag kon genomen worden om nieuwe inbreuken te vermijden. 

De bestuurder zal zich nog maar eens moeten verantwoorden voor de politierechter en riskeert een zware straf.

Gepubliceerd op:
14/04/2021
Categorie:

Wapens aangetroffen bij verkeerscontrole

 De verkeerspolitie wilde donderdag een wagen aan de kant zetten waarvan de bestuurder iemand de pas had afgesneden. De bestuurder van de auto duwde het gaspedaal echter in en probeerde aan de controle te ontkomen. De motards slaagden er desondanks in om de wagen veilig aan de kant te zetten in de Baron Joostensstraat en de inzittenden te controleren. De drie inzittenden uit Nederland vielen meteen op door hun zenuwachtig gedrag. Bij het doorzoeken van de wagen vond de politie een tas met een vuurwapen in. De inzittenden zijn meteen van hun vrijheid beroofd. De politie ging verder met het doorzoeken van de auto en ze vonden nog twee andere vuurwapens, een grote som cash geld (3 000 euro) en drugs. Er werd ook nieuw aangekochte luxekledij gevonden. De wapens werden veilig gesteld. De drie verdachten werden gearresteerd.

10/04/2021
Tag: 

8,3 % te snel: vijf rijbewijzen ingetrokken

Afgelopen zaterdag en zondag heeft de verkeerspolitie op bijna dertig plaatsen mobiele flitscontroles gehouden. 445 van de 5359 voertuigen reden te snel. Vijf bestuurders zagen hun rijbewijs ingetrokken worden. Aan de Vogelzanglaan flitste de politie iemand die met een snelheid van 101 km/u reed waar je maar 50 km/u mag halen. Aan de Boomsesteenweg stoof iemand aan 96 km/u voorbij. In de Lange Dijkstraat en de Molenlei samen reden vier van de 147 voorbij rijdende bestuurders te snel. Hier ging het om een zone 30. 

06/04/2021
Tag: 

Overladen, niet verzekerd en niet ingeschreven maar wel gsm'en

De verkeerspolitie reed gisteren een wagen na op de Ring. De inspecteurs hadden gezien dat de auto zwaar door zijn achteras hing. Toen ze naast het voertuig gingen rijden, zagen ze ook dat de bestuurder aan het gsm'en was aan een snelheid van 90 km/uur. De drie inzittenen waren, geladen met vloertegels, onderweg van Antwerpen naar Limburg. Maar gezien de overlading en de vaststelling dat de wagen niet ingeschreven en niet verzekerd was stopte de rit daar al. Voor de verschillende feiten is een proces-verbaal opgesteld.

07/03/2021
Tag: 

Gevaarlijk transport niet in orde

Gevaarlijk transport niet in orde
Dinsdagochtend reed een vrachtwagen zich vast op de Boomsesteenweg onder de brug ter hoogte van de R11. De brug raakte daarbij beschadigd. Verschillende brokken beton, afkomstig van de brug, lagen verspreid op de weg en op de vrachtwagen. Bij controle van de combinatie trekker-oplegger stelden de motards van de verkeerspolitie verschillende inbreuken vast die onder meer risico's vormden voor andere weggebruikers. Zo was de lading niet gezekerd, ontbraken de waarschuwingsborden en de uitrusting voor uitzonderlijk vervoer, ontbrak het oranje zwaailicht achteraan en was de combinatie niet ingeschreven en verzekerd. De tachograaf was niet gekerd en werd niet gebruikt en de bestuurder beschikte niet over het juiste rijbewijs voor het type voertuig waarmee hij onderweg was. De combinatie is op vraag van het parket in beslag genomen.

24/02/2021
Tag: 

Gevaarlijk transport gestopt

Afgelopen vrijdag heeft de verkeerspolitie een gevaarlijk transport uit het verkeer gehaald. De vrachtwagen, die geladen was met een andere vrachtwagen, een auto en wat onderdelen, werd aan de Kolonel Silvertopstraat opgemerkt en omwille van het gevaar onder begeleiding van de motorrijders naar een veilige controleplaats gebracht. Daar maakte de politie de bestuurder attent op zijn overtredingen, en kreeg de man de kans om zijn transport te regulariseren. De verkeerspolitie maakte ook de rekening: Te hoog geladen: 800 euro, lading niet voldoende gezekerd: 1 000 euro, geen inschrijving: 116 euro, geen naam op het registratieblad: 1 320 euro en geen correcte plaats van vertrek op het registratieblad: 55 euro. De chauffeur moest de rekening ter plaatse betalen omdat hij niet in België woont. Maar dat weigerde hij waardoor de hele constructie geconsigneerd werd. Gezien de gebrekkige ladingzekering en de afwijkende hoogte moest er naast een zware takelwagen nog een extra signalisatiewagen het transport begeleiden. In de late uren kwam de chauffeur toch langs om de boetes en de takelkosten te betalen. Natuurlijk moest hij zijn transport eerst in orde brengen voor hij er opnieuw de baan mee op kon.

09/02/2021
Tag: 

Vrachtvervoer in de Antwerpse Haven wordt aan controles onderworpen

De verkeerspolitie controleerde het afgelopen weekend een twaalftal vrachtwagens in de Haven van Antwerpen. Ze stelden verschillende overtredingen vast rond inschrijving, onvolledige CMR, rijden zonder vervoersvergunning, rijden zonder bestuurderskaart in de tachograaf … Twee vrachtwagenchauffeurs maakten zich schuldig aan meerdere overtredingen. Eén bestuurder ontving een onmiddellijke inning van 8 048 euro. De tweede moest 4 956 euro betalen. Er werden tenslotte nog administratieve inningen uitgeschreven voor een totaalbedrag van 800 euro. Deze inningen waren hoofdzakelijk het gevolg van overlading. 
 

07/12/2020
Tag: 

Bestuurders zonder rijbewijs op pad

Woensdagnamiddag kwam een bestuurder in het vizier van de verkeerspolitie die de inspecteurs herkenden als iemand met een levenslang rijverbod. Enkele maanden geleden liep de man ook al eens tegen de lamp en toen liet het parket zijn dure wagen in beslag nemen. Omdat die wagen verbeurd zou zijn verklaard, reed de man nu met een ander voertuig rond. Maar nog steeds ondanks een lopend rijverbod. De wagen, die niet ingeschreven en niet verzekerd was, werd in geïmmobiliseerd en getakeld. Een beetje later controleerde een ander team een auto in Merksem. De bestuurder had geen rijbewijs. De man legde een positieve drugstest af. Gezien er geen rijbewijs kon ingetrokken worden, liet het parket de wagen immobiliseren en takelen.

12/11/2020
Tag: 

‘Maat op Straat’-makkers trappen verkeersveiligheidscampagne op gang

Je zag ze misschien al verschijnen op je sociale media, onze ‘Maat op Straat’-makkers. Vijf toffe lagereschoolkinderen gingen op pad om hoffelijke weggebruikers te bedanken. Het resultaat zie je in drie toffe filmpjes. Hun ‘Maat op Straat’-acties trappen een nieuw seizoen van onze verkeersveiligheidscampagne op gang. 

Al voor het derde jaar op rij gaan Antwerpse kinderen op zoek naar hoffelijke weggebruikers en zetten ze hen in de bloemetjes. Elke dag begeven we ons in het verkeer als voetganger, fietser, automobilist … Ons gedrag ten opzichte van andere weggebruikers bepaalt mee hoe veilig het verkeer verloopt. Het is bovendien ook gewoon leuk om tijdens je verplaatsing hoffelijke weggebruikers tegen te komen. 

Word hoffelijke weggebruiker

Maar hoe word je nu een hoffelijke weggebruiker? Kort samengevat: ‘Doe niet bij een ander wat je zelf niet wil.’ 

 

Hoffelijk zijn is: 

  • De verkeersregels kennen en ze respecteren;
  • Zien en gezien worden;
  • Rekening houden met elkaar;
  • Respect hebben voor elkaar;
  • Niemand in gevaar brengen.

Scholen helpen

Ook dit jaar krijgen Politie en Stad Antwerpen weer de hulp van de Antwerpse lagere scholen om deze hoffelijkheidsboodschap te verspreiden. 119 Antwerpse lagere scholen engageerden zich om te werken rond hoffelijkheid in het verkeer. Ze krijgen daarvoor een heleboel materiaal ter beschikking. Alle leerlingen krijgen fluorescerende stickers die ze kunnen uitdelen aan hoffelijke weggebruikers of gewoon lekker zelf op hun boekentas, helm of fiets kunnen kleven. De scholen ontvangen schuimhanden in de vorm van emoticons om hoffelijke weggebruikers in de buurt van de school te bedanken, een inspiratiebrochure en een interactieve poster om aan de slag te gaan met hoffelijkheid in het verkeer in de klas. De ‘Maat op Straat’-scholenactie loopt van 16 november tot 18 december. 

Meer info over de campagne lees je op www.maatopstraat.be.  

 

Gepubliceerd op:
11/11/2020
Categorie:

Hardrijders betrapt

Op de Noorderlaan heeft de verkeerspolitie zondag snelheidscontroles gedaan. Een aantal overtreders is ter plaatse uit het verkeer gehaald. De radar stond opgesteld tussen Luithagen en de Ekersesteenweg. Op die plaats is de toegelaten snelheid 70 km/u. Toch reed 28 % van de bestuurders er sneller. 118 auto's reden voorbij en 33 deden dat te snel. Een van hen reed zelfs 121 km/u waardoor zijn rijbewijs ter plaatse ingetrokken werd voor 15 dagen. Eerder die dag betrapte de politie ook al een voertuig dat tegen 102 km/uur door de Waaslandtunnel reed. Daar mag je maar half zo snel rijden. Bovendien had de Nederlander in te tunnel ook een ander voertuig ingehaald, wat ook verboden is.
 

09/11/2020
Tag: 

Pagina's