Verkeer | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Verkeer

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Gevaarlijk transport niet in orde

Gevaarlijk transport niet in orde
Dinsdagochtend reed een vrachtwagen zich vast op de Boomsesteenweg onder de brug ter hoogte van de R11. De brug raakte daarbij beschadigd. Verschillende brokken beton, afkomstig van de brug, lagen verspreid op de weg en op de vrachtwagen. Bij controle van de combinatie trekker-oplegger stelden de motards van de verkeerspolitie verschillende inbreuken vast die onder meer risico's vormden voor andere weggebruikers. Zo was de lading niet gezekerd, ontbraken de waarschuwingsborden en de uitrusting voor uitzonderlijk vervoer, ontbrak het oranje zwaailicht achteraan en was de combinatie niet ingeschreven en verzekerd. De tachograaf was niet gekerd en werd niet gebruikt en de bestuurder beschikte niet over het juiste rijbewijs voor het type voertuig waarmee hij onderweg was. De combinatie is op vraag van het parket in beslag genomen.

24/02/2021
Tag: 

Gevaarlijk transport gestopt

Afgelopen vrijdag heeft de verkeerspolitie een gevaarlijk transport uit het verkeer gehaald. De vrachtwagen, die geladen was met een andere vrachtwagen, een auto en wat onderdelen, werd aan de Kolonel Silvertopstraat opgemerkt en omwille van het gevaar onder begeleiding van de motorrijders naar een veilige controleplaats gebracht. Daar maakte de politie de bestuurder attent op zijn overtredingen, en kreeg de man de kans om zijn transport te regulariseren. De verkeerspolitie maakte ook de rekening: Te hoog geladen: 800 euro, lading niet voldoende gezekerd: 1 000 euro, geen inschrijving: 116 euro, geen naam op het registratieblad: 1 320 euro en geen correcte plaats van vertrek op het registratieblad: 55 euro. De chauffeur moest de rekening ter plaatse betalen omdat hij niet in België woont. Maar dat weigerde hij waardoor de hele constructie geconsigneerd werd. Gezien de gebrekkige ladingzekering en de afwijkende hoogte moest er naast een zware takelwagen nog een extra signalisatiewagen het transport begeleiden. In de late uren kwam de chauffeur toch langs om de boetes en de takelkosten te betalen. Natuurlijk moest hij zijn transport eerst in orde brengen voor hij er opnieuw de baan mee op kon.

09/02/2021
Tag: 

Vrachtvervoer in de Antwerpse Haven wordt aan controles onderworpen

De verkeerspolitie controleerde het afgelopen weekend een twaalftal vrachtwagens in de Haven van Antwerpen. Ze stelden verschillende overtredingen vast rond inschrijving, onvolledige CMR, rijden zonder vervoersvergunning, rijden zonder bestuurderskaart in de tachograaf … Twee vrachtwagenchauffeurs maakten zich schuldig aan meerdere overtredingen. Eén bestuurder ontving een onmiddellijke inning van 8 048 euro. De tweede moest 4 956 euro betalen. Er werden tenslotte nog administratieve inningen uitgeschreven voor een totaalbedrag van 800 euro. Deze inningen waren hoofdzakelijk het gevolg van overlading. 
 

07/12/2020
Tag: 

Bestuurders zonder rijbewijs op pad

Woensdagnamiddag kwam een bestuurder in het vizier van de verkeerspolitie die de inspecteurs herkenden als iemand met een levenslang rijverbod. Enkele maanden geleden liep de man ook al eens tegen de lamp en toen liet het parket zijn dure wagen in beslag nemen. Omdat die wagen verbeurd zou zijn verklaard, reed de man nu met een ander voertuig rond. Maar nog steeds ondanks een lopend rijverbod. De wagen, die niet ingeschreven en niet verzekerd was, werd in geïmmobiliseerd en getakeld. Een beetje later controleerde een ander team een auto in Merksem. De bestuurder had geen rijbewijs. De man legde een positieve drugstest af. Gezien er geen rijbewijs kon ingetrokken worden, liet het parket de wagen immobiliseren en takelen.

12/11/2020
Tag: 

‘Maat op Straat’-makkers trappen verkeersveiligheidscampagne op gang

Je zag ze misschien al verschijnen op je sociale media, onze ‘Maat op Straat’-makkers. Vijf toffe lagereschoolkinderen gingen op pad om hoffelijke weggebruikers te bedanken. Het resultaat zie je in drie toffe filmpjes. Hun ‘Maat op Straat’-acties trappen een nieuw seizoen van onze verkeersveiligheidscampagne op gang. 

Al voor het derde jaar op rij gaan Antwerpse kinderen op zoek naar hoffelijke weggebruikers en zetten ze hen in de bloemetjes. Elke dag begeven we ons in het verkeer als voetganger, fietser, automobilist … Ons gedrag ten opzichte van andere weggebruikers bepaalt mee hoe veilig het verkeer verloopt. Het is bovendien ook gewoon leuk om tijdens je verplaatsing hoffelijke weggebruikers tegen te komen. 

Word hoffelijke weggebruiker

Maar hoe word je nu een hoffelijke weggebruiker? Kort samengevat: ‘Doe niet bij een ander wat je zelf niet wil.’ 

 

Hoffelijk zijn is: 

  • De verkeersregels kennen en ze respecteren;
  • Zien en gezien worden;
  • Rekening houden met elkaar;
  • Respect hebben voor elkaar;
  • Niemand in gevaar brengen.

Scholen helpen

Ook dit jaar krijgen Politie en Stad Antwerpen weer de hulp van de Antwerpse lagere scholen om deze hoffelijkheidsboodschap te verspreiden. 119 Antwerpse lagere scholen engageerden zich om te werken rond hoffelijkheid in het verkeer. Ze krijgen daarvoor een heleboel materiaal ter beschikking. Alle leerlingen krijgen fluorescerende stickers die ze kunnen uitdelen aan hoffelijke weggebruikers of gewoon lekker zelf op hun boekentas, helm of fiets kunnen kleven. De scholen ontvangen schuimhanden in de vorm van emoticons om hoffelijke weggebruikers in de buurt van de school te bedanken, een inspiratiebrochure en een interactieve poster om aan de slag te gaan met hoffelijkheid in het verkeer in de klas. De ‘Maat op Straat’-scholenactie loopt van 16 november tot 18 december. 

Meer info over de campagne lees je op www.maatopstraat.be.  

 

Gepubliceerd op:
11/11/2020
Categorie:

Hardrijders betrapt

Op de Noorderlaan heeft de verkeerspolitie zondag snelheidscontroles gedaan. Een aantal overtreders is ter plaatse uit het verkeer gehaald. De radar stond opgesteld tussen Luithagen en de Ekersesteenweg. Op die plaats is de toegelaten snelheid 70 km/u. Toch reed 28 % van de bestuurders er sneller. 118 auto's reden voorbij en 33 deden dat te snel. Een van hen reed zelfs 121 km/u waardoor zijn rijbewijs ter plaatse ingetrokken werd voor 15 dagen. Eerder die dag betrapte de politie ook al een voertuig dat tegen 102 km/uur door de Waaslandtunnel reed. Daar mag je maar half zo snel rijden. Bovendien had de Nederlander in te tunnel ook een ander voertuig ingehaald, wat ook verboden is.
 

09/11/2020
Tag: 

Onaangepast rijgedrag

Zondag had de verkeerspolitie een actie opgezet. Zo controleerden ze een voertuig in de omgeving van de Sloepenweg. De bestuurder had net het rode verkeerslicht genegeerd. Toen ze de man aanspraken, bleek dat hij z'n gordel niet om had. Op de koop toe kon de bestuurder geen rijbewijs voorleggen. De auto werd na overleg met het parket geïmmobiliseerd. Bij dezelfde actie merkte een anonieme patrouille in de omgeving van de Schijnpoortweg een zogenaamde trouwstoet. Een van de auto's had een burn-out gemaakt op de rijbaan. Onopvallend bleven ze achter de auto's rijden. De bestuurders in de kolonne begingen nog verschillende verkeersinbreuken toen ze de snelweg op wilden rijden. Zo verleenden ze onder meer geen voorrang waar dat moest. Het werd noodzakelijk om de wagens onmiddellijk te stoppen voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Samen met geüniformeerde politieploegen zijn de auto's aan de kant gezet. Een man die zijn identiteit weigerde bekend te maken, is bestuurlijk gearresteerd en werd meegenomen naar het kantoor voor identificatie. De man die de burn-out maakte, zag zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken worden. Hetzelfde voor de bestuurder die geen voorrang verleende. Verder zijn bij de actie ook nog verschillende buitenlandse voertuigen onderschept die samen voor 816 euro aan snelheidsboetes hadden verzameld. Gezien het om buitenlandse bestuurders ging, moesten ze de rekening ter plaatse betalen. Nog elf andere bestuurders reden door het rood en kregen een proces-verbaal. Bij gerichte controles op het rijden onder invloed, liepen zes bestuurders in de buurt van het Steenplein een rijverbod van zes uur op.

12/10/2020
Tag: 

Onder invloed van drugs op weg ondanks levenslang rijverbod

Zondag heeft de dienst verkeerstoezicht van onze verkeerspolitie op verschillende plaatsen voertuigen gecontroleerd. Met behulp van ANPR-camera's kon de politie voor 571 euro aan openstaande boetes onmiddellijk innen bij buitenlandse bestuurders. Dezelfde camera's leidden hen tot bij een motorfiets die enkele dagen geleden gestolen werd in de politiezone Rupel. De bestuurder en de bijrijder zijn gearresteerd en werden verhoord. Op de Turnhoutsebaan onderschepte leden van het team een bestuurder die aan het rijden was tijdens een lopend rijverbod. De auto werd geïmmobiliseerd. 's Avonds werd nog een bestuurder gestopt die reed terwijl hij een rijverbod heeft. In zijn geval zelfs een levenslang rijverbod. Bij de controle legde de man ook nog eens een positieve speekseltest af voor drugs in het verkeer. Ook zijn voertuig werd geïmmobiliseerd. Tijdens die controle controleerde de politie nog een ander voertuig waarvan de bestuurder onder invloed van alcohol was. Zijn rijbewijs is voor zes uur ingehouden. Verder trad de politie nog vijf keer op tegen bestuurders die het rode verkeerslicht negeerden, zeven keer tegen motorrijders die niet of onvoldoende beschermende kledij droegen, zes keer omdat iemand zat te gsm'en tijdens het rijden en nog voor een bestuurder die de volle witte lijn negeerde en iemand die zijn voorlopig rijbewijs niet op zak had.

17/08/2020
Tag: 

Overladen vrachtwagens

Op donderdag controleerde de verkeerspolitie aan de Noordersingel zwaar verkeer op overlading en lading in het algemeen. Ze zetten 28 voertuigen aan de kant. 14 voertuigen waren te zwaar. Drie waren zo zwaar dat de keuringsbewijzen ingehouden werden. Zes wagens hadden een overlading op een as. Eén keer was het voertuig te hoog. Drie keer had de chauffeur de lading niet of onvoldoende vastgemaakt. De politie controleerde ook twee uitzonderlijke transporten, samen goed voor zeven inbreuken op die specifieke wetgeving. In een wagen lagen gasflessen los in het voertuig. Verder had één chauffeur zijn gordel niet om. Een andere bestuurder werd beboet omdat hij het rode stoplicht negeerde. Twee voertuigen waren niet in orde met de inschrijving en drie bestuurders beschikten niet over het juiste rijbewijs.

12/06/2020
Tag: 

Snelle step in beslag genomen

Gisteren onderschepte de verkeerspolitie na een signaal van de ANPR-camera's een auto aan de Bisschoppenhoflaan. De bestuurder kon geen rijbewijs voorleggen, dat lag nog op de rechtbank naar aanleiding van een rijverbod. De man moest eerst nog een herstelexamen afleggen vooraleer hij opnieuw achter het stuur mocht kruipen. Zijn speekseltest was ook positief. De politie liet de auto takelen. Ook een bestuurder die op de Boomsesteenweg gecontroleerd werd, testte positief op het gebruik van drugs waardoor zijn rijbewijs ingehouden werd. Op de Borsbeeksebrug haalde een elektrische step een motorploeg in. De motards reden zelf net geen 50 km/u. De bestuurder van de step dacht dat hij onder de regels voor voortbewegingstoestellen viel, maar dat was niet het geval gezien de hoge snelheid die de step haalde. Het parket liet de step in beslag nemen omdat het niet geldig verzekerd was. Ook op de Belgiëlei controleerde de politie een auto na een positief ANPR-signaal. De bestuurster van de wagen had al verschillende rijverboden opgelopen voor zo'n 105 dagen samen maar die konden nooit eerder betekend worden. De vrouw moet zich nu binnen de vier dagen aanbieden op de rechtbank om haar rijbewijs in te leveren. De politie onderschepte ook een auto met een geschrapte kentekenplaat. Het kenteken werd verwijderd en zal overgemaakt worden aan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Het voertuig bleek niet verzekerd te zijn en is om die reden in beslag genomen. De verkeerspolitie nam ook twee bromfietsen in beslag. Eén omdat het sneller kon rijden dan 30 km/uur en een andere omdat het niet verzekerd was.

24/05/2020
Tag: 

Pagina's