Dienstverlening | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Dienstverlening

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

ANTW4WVL: vijf politiezones gaan samenwerken

Vier West-Vlaamse politiezones en Politiezone Antwerpen starten een interzonale samenwerking onder de noemer ANTW4WVL. Het netwerk bestaat uit Politiezone Antwerpen, PZ Polder, PZ RIHO, PZ Vlas en PZ Westkust. De vijf autonome politiekorpsen zijn erg verschillend van mekaar waardoor ze elk beschikken over praktische kennis die op organisatorisch vlak gedeeld kan worden. Met als enige doel: het verbeteren van de huidige en toekomstige veiligheidsnoden van burgers en overheden.

Het nieuwe ANTW4WVL is een doelbewust gecreëerd netwerk dat bestaat uit vijf autonome politiezones. Het gaat erom om kennis, middelen, activiteiten en competenties onderling te delen. Zo gaan de verschillende zones verder dan enkel ervaringen uit te wisselen. De korpsen uit het netwerk zullen beter in staat zijn om een antwoord te bieden op zowel nieuwe trends in criminaliteitsfenomenen, maar ook op vlak van organisatorische en maatschappelijke uitdagingen waar de politiezones mee geconfronteerd worden. 

Oplossingen op maat

De deelnemers aan het netwerk engageren zich om de kern van hun activiteiten en hun werkwijzen aan elkaar aan te passen zonder daarbij hun specifieke eigenheid te verloochenen. De verschillende korpschefs en hun bestuurlijke overheden zijn ervan overtuigd dat ze samen aangepaste oplossingen of maatwerk kunnen creëren bij complexe problemen. Dat lukte tot nu soms moeilijk zonder de handen in elkaar te slaan bij complexe problemen. De deelnemende korpsen blijven natuurlijk proberen om naast de gemeenschappelijke doelen ook wel hun eigen doelen te bereiken.

Allemaal verschillend

Hoewel de vijf organisaties tot dezelfde sector behoren, zijn ze erg verschillend van mekaar. Zo is PZ Polder (Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Houthulst) een typisch landelijke zone, bestaat PZ RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede) voor een groot deel uit een verstedelijkt gebied met heel wat KMO-bedrijvigheid, omhelst PZ Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) voornamelijk een verstedelijkt gebied, is PZ Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) een kustzone en is PZ Antwerpen een eengemeentezone in een grootstedelijke context. De vier West-Vlaamse zones vormden al sinds 2018 het netwerk WVL4. Met het engagement erbij van PZ Antwerpen kreeg het project de naam ANTW4WVL. 

Uitwisselingsprojecten in de steigers

Concreet zal het netwerk ANTW4WVL samenwerken en diensten uitwisselen op een groot aantal vlakken, onder meer op vlak van beleidsondersteuning, projectwerking en het optimaliseren van de middelen en het personeel. Maar ook rond operationele en gerechtelijke zaken, communicatie, intern toezicht, juridische ondersteuning, klantenmanagement, diversiteit, personeelszaken, ICT ... worden uitwisselingsprojecten voorbereid. Na één jaar zal het netwerk geëvalueerd worden.

Wil je nog meer duiding bij dit bericht? In onze nieuwste podcast gaan Serge Muyters en Nicholas Paelinck dieper in op ANTW4WVL.

Gepubliceerd op:
15/12/2021
Categorie:

Help de politie in de strijd tegen overlast door vuurwerk

Wie getuige is of slachtoffer werd van schade door (knal)vuurwerk, kan vanaf nu zelf nuttige beelden uploaden via de website van de Antwerpse politie. Het gaat om foto’s en filmpjes die kunnen bijdragen tot het identificeren van mogelijke verdachten.

In het najaar duikt (knal)vuurwerk, en de overlast die ermee gepaard gaat, geregeld op in de stad. Het afsteken van vuurwerk is in Antwerpen nochtans verboden. In de periode tussen 1 oktober en 31 januari is het zelfs niet toegelaten om vuurwerk zichtbaar bij te hebben. De politie van Antwerpen kijkt daar nauwgezet op toe. 

Bezorg beelden aan de politie

Burgers kunnen de politie helpen met het identificeren van mogelijke verdachten. Wie relevante beelden heeft van overlast van vuurwerk die leidt tot gevaarlijke situaties of van vuurwerkincidenten waar schade is aangericht, kan de foto’s of filmpjes gemakkelijk aan de politie bezorgen. Het is belangrijk dat de beelden van goede kwaliteit zijn en dat eventuele betrokkenen of situaties duidelijk zichtbaar zijn. Getuigen kunnen daarvoor terecht op de website van Politiezone Antwerpen op de speciale pagina over vuurwerk. Het is niet de bedoeling dat beelden van andere misdrijven op deze manier aan de politie bezorgd worden.

Eenvoudig te uploaden

De beelden zijn rechtstreeks van op een smartphone of computer te uploaden op ons beeldenportaal, aangevuld met de plaats en het tijdstip van de feiten. Verder kan de melder nog vrijblijvend contactgegevens achterlaten voor mocht de politie nog bijkomende vragen hebben. Beelden die niet nodig zijn voor een gerechtelijk onderzoek, worden binnen het wettelijk kader automatisch vernietigd na 30 dagen. De politie kan ze daarna niet meer raadplegen.

Aangifte steeds via Blauwe Lijn of 101

Alle relevante beelden worden door de politie bekeken. Als de daders geïdentificeerd kunnen worden dankzij de beelden, kan er een gerechtelijke procedure opgestart worden. In bepaalde gevallen kan de politie ook rechtstreeks daders aanspreken op de gevaren van vuurwerk. De politie benadrukt dat het uploaden van de beelden niet gelijk staat aan een aangifte van de feiten. Is er gevaar voor jezelf, anderen of dieren? Dan kan je terecht op het noodnummer 101. Voor niet-dringende situaties kan je terecht op de Blauwe Lijn (0800 123 12) of kun je een afspraak maken in één van onze kantoren.
 

Gepubliceerd op:
14/12/2021
Categorie:

Aangepaste openingsuren tijdens de feestdagen

Op feestdagen zijn de meeste politiekantoren gesloten. Het kantoor op de Noorderlaan blijft gedurende de hele eindejaarsperiode 24/7 toegankelijk. Regiokantoor Oudaan in de Antwerpse binnenstad heeft aangepaste openingsuren.

Je kan op de Oudaan terecht:

 • Op vrijdag 24 december 2021 van 7 tot 16 uur
 • Op zaterdag 25 december 2021 van 9 tot 19 uur
 • Op vrijdag 31 december 2021 van 7 tot 16 uur
 • Op zaterdag 1 januari 2022 van 9 tot 19 uur

Wie dringend politiehulp nodig heeft, belt steeds 101. Voor niet-dringende vragen en om een afspraak te maken kan je terecht bij de Blauwe Lijn op het nummer 0800 123 12.

Gepubliceerd op:
21/12/2021
Categorie:

Verwaarloosde dieren aangetroffen bij verongelukte vrouw

Na een melding van buurtbewoners controleerde een interventiepatrouille een woning in de omgeving van den Draaiboom in Hoboken. De bewoonster (83) van de woning werd op de grond aangetroffen en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Het wijkteam van Hoboken trof in het de rommelige en vuile woning een hond, 3 katten, een cavia en een kaketoe aan. De dieren waren zwaar verwaarloosd. De politie besloot de dieren over te brengen naar het dierenasiel voor opvang en verzorging. 

22/11/2021

Aangifte doe je zoveel mogelijk online

Bezoekers kunnen vanaf morgen, donderdag 19 maart, enkel nog op afspraak terecht in onze onthaalkantoren, met uitzondering van de kantoren Oudaan en Noorderlaan. Deze maatregel geldt voor onbepaalde duur en komt er in het belang van jouw en onze veiligheid. Wil je toch aangifte doen? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van onlineaangiftesystemen.

Een afspraak maken, doe je via deze website. Houd rekening met volgende zaken:

 • Maak alleen een afspraak als je aangifte niet kan wachten. Niet-dringende aangiftes stel je voorlopig best uit.
 • Houd rekening met de bestaande openingsuren.

Enkel de kantoren Oudaan en Noorderlaan blijven geopend voor bezoekers zonder afspraak. Het kantoor Noorderlaan is 24/7 open. In het kantoor Oudaan kan je elke dag terecht tussen 7 en 18.30 uur, en op donderdag van 9 tot 20.30 uur.

Online aangifte

Online aangifte doen zonder naar het politiebureau te gaan? Dat is mogelijk als het om een niet-dringend geval gaat. Via het Blauwe Loket van Politie Antwerpen kun je onder meer:

 • een klacht indienen voor kleine misdrijven zoals (brom)fietsdiefstal, een diefstal uit je wagen, een diefstal van voorwerpen die je op je lichaam draagt (zoals een laptop of smartphone) of vandalisme
 • een melding maken van steeds terugkerende overlast in je buurt

Het onlineaangiftesysteem vraagt je om jezelf te identificeren via e-ID. Houd je identiteitskaart dus in de buurt als je aan de slag gaat.

Ook de federale politie beschikt over een e-loket: Police-on-web. Daar kan je onder meer:

 • je alarmsysteem of camera registreren
 • politietoezicht voor je woning aanvragen tijdens je vakantie of afwezigheid

Bescherming en veiligheid

Dankzij deze maatregelen wil Politie Antwerpen zoveel mogelijk de verspreiding van het Covid-19-virus tegengaan, ter bescherming van haar bezoekers én haar medewerkers. Bovendien komt er zo meer politiepersoneel vrij om de veiligheid op straat te waarborgen en toezicht uit te oefenen op de maatregelen die de federale overheid oplegt.
 
Heb je dringend politiehulp nodig? Bel dan het noodnummer 101. Met een minder dringende vraag kan je terecht bij de Blauwe Lijn op 0800 123 12 of deblauwelijn@politie.antwerpen.be. Heb je een vraag over Covid-19? Bel 0800 14 689.

Gepubliceerd op:
18/03/2020
Categorie:

Aangepaste openingsuren tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn de meeste politiekantoren gesloten. Het kantoor op de Noorderlaan blijft gedurende de hele eindejaarsperiode 24/7 toegankelijk. De regiokantoren van de Unolaan en van de Oudaan hebben aangepaste openingsuren. Wie dringend politiehulp nodig heeft, belt steeds 101.

Op 25, 26 en 27 december en 1 januari zijn de meeste wijk- en regiokantoren van de Antwerpse politie dicht. Op kerstavond en oudejaarsdag zijn ze wél open vanaf 9 uur, maar ze sluiten vroeger: al om 15.30 uur. Het kantoor op de Noorderlaan is zoals steeds 24 uur per dag geopend, met of zonder afspraak. 

Unolaan en Oudaan

De regiokantoren van de Unolaan en de Oudaan zijn wel open, maar passen hun openingsuren aan:

 • 24 december: 9 – 15.30 uur
 • 25 december: 9 – 18.30 uur
 • 26 december: 9 – 18.30 uur
 • 31 december: 9 – 15.30 uur
 • 1 januari: 9 – 18.30 uur (enkel Oudaan)

Wie dringend politiehulp nodig heeft, belt steeds 101. Voor niet-dringende vragen en om een afspraak te maken kan je terecht bij de Blauwe Lijn op het nummer 0800 123 12.

Gepubliceerd op:
20/12/2019
Categorie:

Politie Antwerpen onderzoekt verontrustend bericht UA

Update 16.20 uur

De aanwezigen in de gebouwen van de verschillende campussen worden buiten gelaten. Volg de instructies van de politie. Blijf niet ter plaatse hangen maar verlaat zo snel mogelijk de locatie! De politie houdt toezicht tijdens de uitstroom.

Update 14.50 uur

De situatie blijft onveranderd. Het onderzoek naar het dreigbericht gaat overminderd voort. Zolang het onderzoek loopt - en dat kan nog wel even duren - moet iedereen die zich op de campussen bevindt, binnen blijven. We laten ook niemand toe tot de campussen.

Update 13.50 uur

De politie voorziet extra toezicht op de campussen van de Universiteit Antwerpen. Er wordt niet geëvacueerd, maar we vragen aan iedereen op de universiteitscampussen om voorlopig binnen te blijven. We laten er ook niemand toe. Het onderzoek naar het bericht gaat onverminderd voort.

Eerste bericht: 13.15 uur

Politiezone Antwerpen is op de hoogte van een verontrustend bericht dat rondgaat via de sociale media. We nemen dreigingen altijd ernstig. We reageren gepast en startten een onderzoek. Waakzaamheid is op z'n plaats. Paniek is niet nodig.

 

Gepubliceerd op:
25/11/2019
Categorie:

Politie Antwerpen zet in op digitale dienstverlening

De overheid wordt steeds digitaler. Mensen vullen hun belastingsaangifte digitaal in of vragen documenten online aan. Ook Politiezone Antwerpen zet meer dan ooit in op digitale dienstverlening. Met een nieuwe campagne wil PZA haar Blauwe Loket beter bekend maken bij de inwoners en de bezoekers van Antwerpen.

Wil je een afspraak maken in een politiekantoor? Dat kan via het Blauwe Loket. Geen wachttijden meer. Geen gedoe. Je kiest zelf het moment wanneer het jou het beste past om een aangifte te komen doen. Wist je trouwens dat je voor veel zaken zelfs niet meer naar een politiekantoor hoeft te komen om aangifte te doen? Fietsdiefstal, een inbraak in je auto, graffiti of vandalisme, foutparkeerders, overlast van luidruchtige buren, drugsdealers in je straat. Allemaal zaken die je vanuit je luie zetel of elders via je smartphone, tablet of computer online kan aangeven via het Blauwe Loket. Het is een snelle manier om de politie in te schakelen. Wij nemen de zaak meteen in handen en jij kan sneller verder met je leven.

Filmpjes

Met enkele korte filmpjes wil Politiezone Antwerpen het Blauwe Loket bekender maken bij inwoners en bezoekers van Antwerpen. Door online aangifte te doen of een afspraak te maken bespaar je heel wat tijd en kunnen we iedereen nog beter helpen. 

Gepubliceerd op:
27/08/2019
Categorie:

Drie kantoren open op 'moederkesdag' 

Op donderdag 15 augustus kan je terecht in de politiekantoren Oudaan, Unolaan en Noorderlaan. Alle andere kantoren zijn gesloten omwille van de feestdag die we in Antwerpen 'moederkesdag' noemen.

Het kantoor op de Noorderlaan is 24/7 open. De kantoren Oudaan (stadscentrum) en Unolaan (Deurne) zijn open van 9 tot 20.30 uur.

Geen brugdag

Vrijdag 16 augustus is geen brugdag voor Politie Antwerpen. Dan kan je overal terecht op de normale openingsuren.

Vermijd wachtrijen

Heb je geen zin om aan te schuiven aan het loket? Maak dan op voorhand online een afspraak. Meer informatie over de openingsuren en adresgegevens vind je op de pagina kantoren.

Gepubliceerd op:
12/08/2019
Categorie:

Aangepaste openingsuren op pinkstermaandag 

Op maandag 10 juni 2019 kan je enkel terecht in onze politiekantoren op de Noorderlaan, Oudaan en Unolaan. Alle andere kantoren zijn gesloten.

Het kantoor op de Noorderlaan is 24/7 open. De kantoren Oudaan in het stadscentrum en Unolaan in Deurne zijn geopend van 7 uur 's ochtends tot half 7 's avonds.

Vermijd wachtrij

Tijdens het pinksterweekend gelden de normale openingsuren. Heb je geen zin om aan te schuiven aan het loket? Maak dan op voorhand online een afspraak. Meer informatie over de openingsuren en adresgegevens vind je op de pagina kantoren.

Gepubliceerd op:
06/06/2019
Categorie:

Pagina's