[VIDEO] Politie 24/7 op één: camera's in het kielzog van Politie Antwerpen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

[VIDEO] Politie 24/7 op één: camera's in het kielzog van Politie Antwerpen Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Benieuwd naar het reilen en zeilen van het grootste politiekorps van België? Documentairemakers filmden drie maanden lang dag en nacht bij de verschillende diensten van Lokale Politie Antwerpen, samen zo'n 2 624 medewerkers. Zij staan elke dag opnieuw ten dienste van de meer dan 500 000 inwoners. Vaste camera’s, bodycams en mobiele cameraploegen registreren de dagelijkse realiteit in vijf commissariaten, in de combi’s van de interventieteams, bij de wijkteams, de snelleresponsteams, het hondenteam, het fietsteam ... Politie 24/7 komt vanaf 5 februari elke maandag op één.

Politie 24/7 brengt een realistisch beeld van het dagelijkse werk van Politie Antwerpen. De kijker volgt voor het eerst ook mee wat er gebeurt in de telecommandokamer van waaruit alle interventies worden aangestuurd.

De telecommandokamer

In de telecommandokamer komt de oproep binnen, wordt de juiste ploeg aangestuurd en via het cameranetwerk leveren de inspecteurs ook bijstand aan de ploegen ter plaatse, bijvoorbeeld wanneer een fietsdief op heterdaad wordt betrapt, of wanneer ze een gestolen auto opmerken of een dealer van gestolen gsm's. 

De interventieteams

De interventieteams verplaatsen zich in een politievoertuig en beantwoorden dringende oproepen, bij onder meer verkeersongevallen, inbraken, intrafamiliaal geweld, agressie ... In de reeks ziet de kijker bijvoorbeeld hoe ze in actie schieten bij een ruzie tussen twee ex-partners, of wanneer een verloren gelopen hondje herenigd wordt met zijn baasje.

De wijkteams

De wijkteams verplaatsen zich vaak te voet in hun specifieke wijk. De kracht van wijkwerking zit vooral in de aanspreekbaarheid en de zichtbaarheid van de inspecteurs. Ze houden onder meer preventieve controles op overlast en andere overtredingen, zoals straatprostitutie en verkoop van drugs.

  

De mobiele eenheid

Deze eenheid staat onder meer in voor het uitvoeren van opdrachten van ordehandhaving. Ze leveren bijstand bij grote evenementen zoals voetbalwedstrijden, betogingen en sportevenementen als de Antwerp 10 Miles.

Het fietsteam

Dit team is vooral aanwezig op momenten of op plaatsen waar voertuigen moeilijker bij kunnen. Ze patrouilleren in autovrije stadscentra of op parkings bijvoorbeeld.

Het hondenteam

De hondenteams worden vooral ingezet bij agressieve verdachten en interventies met veel geweld. Drugshonden worden ingeschakeld bij drugscontroles en Wodca-acties, dat zijn veiligheidscampagnes in het verkeer waarbij gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik.

De verkeerspolitie

De verkeerspolitie beantwoordt oproepen in het verkeer en levert bijstand bij onder andere achtervolgingen, Wodca-acties en douanecontroles.

  

De arrestatie-eenheid

De teams binnen deze eenheid kunnen onmiddellijk en accuraat handelen bij gevaarlijke situaties. Het gaat om specifiek opgeleide politiemensen die de klok rond ter beschikking staan. De snelleresponsteams worden ingezet bij situaties waar gewapende of gevaarlijke criminelen de veiligheid van de burgers en de andere politiemensen in het gedrang brengen.

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen zij onmiddellijk reageren of als noodteam tussenkomen in afwachting van de inzet van het bijzonder bijstandsteam (BBT). In de reeks ziet de kijker hen in actie bij onder meer een inbraak in een school en een voertuig dat op de vlucht slaat tijdens een wegcontrole.

De gerechtelijke afhandeling

Deze dienst verhoort de betrokken partijen en bereidt het dossier voor dat uiteindelijk aan het parket wordt doorgegeven. Eén van de afhandelingen die bijvoorbeeld getoond wordt, is een man die de ex van zijn vrouw bedreigt met een speelgoedpistool. 

Politiecommissariaat

Op het commissariaat kunnen mensen terecht met meldingen, klachten en problemen allerhande. Dat kan gaan van verloren gelopen huisdieren tot internetoplichting. Dit is de plaats waar slachtoffers worden gehoord en verdachten worden verhoord. In totaal volgt Politie 24/7 vijf verschillende commissariaten.

  

Gepubliceerd op:
24/01/2018
Categorie: