Verdachte van reeks overvallen gevat | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Verdachte van reeks overvallen gevat Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

In de laatste week van januari zijn vier overvallen gepleegd waarbij telkens sprake was van één dader met een vuurwapen. Speurders van de Antwerpse recherche en de misdaadanalisten van het korps konden de feiten gedeeltelijk aan elkaar linken. Samen met de regiowerking Oost en City is een actie opgezet om de plaag snel de kop in te drukken. De verdachte is gevat en voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Tussen 22 en 31 januari kregen handelszaken in de Vandenpeereboomstraat, Stenenbrug, Provinciestraat en Lange Lobroekstraat een overvaller over de vloer. De man eiste onder bedreiging van een vuurwapen de inhoud van de kassa en vluchtte daarna weg. Gezien het type doelwit, hoe de overvaller telkens te werk ging, de omgeving waar de feiten gebeurden en de duidelijke omschrijving van de dader leken de feiten het werk van een of meerdere dezelfde criminelen te zijn. 

Actie ARMA

Om het fenomeen snel te stoppen, kwamen de misdaadanalisten van de directie ILP (intelligence led policing), de speurders van het team diefstallen met geweld, de regioleiding Oost en de afdeling operationele steun samen. Nog dezelfde dag werd de actie ARMA opgezet: De wijkteams van de regio Oost en de mobiele eenheid voerden hun capaciteit op en verhoogden het toezicht. Daarbij werden heel wat controles uitgevoerd van mogelijke verdachten. De recherche ondersteunde met het oog op coördinatie mochten er zich nieuwe feiten voordoen. En ze gingen specifiek op zoek naar opsporingsindicaties. Nieuwe informatie werd door het team misdaadanalisten meteen doorgezet naar de ploegen die deelnamen aan de actie en aan alle interventieteams die hun reguliere werk deden. Ook het cameranetwerk van de stad werd optimaal ingezet.

Versterkte huiszoeking

Het onderzoek kende een doorbraak na de overval in de Provinciestraat. Daar kwam een auto in beeld die de politie naar een verdachte leidde. Op 3 februari zijn samen met de arrestatie-eenheid twee huiszoekingen gebeurd. Daar is onder meer kledij gevonden die in verband kan gebracht worden met de feiten. De verdachte vluchtte over de daken weg van de politie maar kon toch gearresteerd worden.

Terug naar de gevangenis

Het gaat om een man van 32 jaar die op 22 januari de gevangenis tijdelijk mocht verlaten en op 25 januari niet was teruggekeerd. Hij is op verdenking van de vier overvallen voor de onderzoeksrechter geleid.

Zonaal veiligheidsplan 2020-2025

Dit dossier is voor Politiezone Antwerpen een eerste hoogtepunt in onze vernieuwde aanpak van de criminaliteitsbestrijding door datagestuurd, geïntegreerd en integraal samen te werken. Een transparante, professionele houding en een open communicatie tussen verschillende diensten van het korps, met ILP als regisseur, zorgde voor een snelle aanpak die op korte termijn tot een mooi resultaat heeft geleid.

 

 

Gepubliceerd op:
10/02/2021
Categorie: