Resultaten controles op navolging coronamaatregelen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Resultaten controles op navolging coronamaatregelen Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De Antwerpse politie heeft sinds aanvang van de specifieke coronamaatregelen op 20 maart 2020 bijna 5 000 processen-verbaal opgesteld. In die vaststellingen zijn zo’n 10 000 mensen en meer dan 400 rechtspersonen (handelszaken) opgenomen. Sinds de start van de tweede golf coronabesmettingen, is opnieuw een stijging van het aantal inbreuken op te merken. Strengere, noodzakelijke maatregelen en de daaraan gekoppelde extra controles verklaren de toename in het aantal processen-verbaal.

In de week van woensdag 29 juli tot 5 augustus heeft de Antwerpse politie 627 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken tegen de geldende coronamaatregelen. 77 % van het aantal pv’s ging over het niet of verkeerd dragen van een mondmasker. 

De cijfers

De politie handhaaft de coronamaatregelen op federaal, provinciaal en stedelijk niveau. Voor de afgelopen week valt vooral het aantal vaststellingen rond het dragen van het mondmasker op:

  • 502 mensen kregen een proces-verbaal omdat ze hun mondmasker niet droegen (of bij hadden) op het openbaar vervoer of voor publiek toegankelijke plaatsen; 
  • 84 keer stelde de politie een proces-verbaal op voor personen die tussen 23.30 en 6 uur op het openbaar domein waren zonder noodzakelijke reden;
  • 40 horecazaken waren niet of slechts gedeeltelijk in orde met de registratieplicht van hun cliënteel; 
  • 11 processen-verbaal gingen over het niet respecteren van de social distancing.
  • 2 keer stelde de politie een proces-verbaal op ten gevolge van het verbod op hoog risicovol consumptiegedrag (bv. gebruik van shishapijp) 

Horecazaken gesloten

Sinds 25 juli heeft de politie bijna 3 000 horecazaken gecontroleerd. Het overgrote deel van de horecazaken leeft de richtlijnen goed na en uit resultaten van hercontroles blijkt ook dat het aantal vaststellingen afneemt. Op basis van de strenge handhaving die de burgemeester afkondigde zijn 64 instellingen onmiddellijk gesloten omwille van een flagrante overtreding tegen de COVID-richtlijnen. In 40 % van de gevallen ging het over een café, 33 % van de sluitingen is een restaurant en tot slot 9 % zijn winkels met essentiële voeding. Hoofdzakelijk was het ontbreken of niet correct bijhouden van een klantenregistratie en het niet dragen van een mondmasker door de uitbater of het personeel van de instelling de reden van de sluiting.

Sportieve en familiale gebeurtenissen

De sterkste piek in het aantal vaststellingen heeft zich gesteld op zondag 2 augustus 2020. De politie stelde toen 151 overtredingen tegen de coronamaatregelen vast. Toen gingen 162 mensen en 13 handelszaken in de fout. Ondanks de gebeurtenissen van dat weekend, registreerde de politie op vrijdag 83 en op zaterdag 106 inbreuken. Het aantal processen verbaal bleef tijdens het weekend beperkt dankzij de verschillende oproepen om sereen en niet in groep de verschillende sportieve en familiale gebeurtenissen te beleven. 

Zonnige dagen in het vooruitzicht: houd je aan de regels

Met het weekend in zicht, roept Politie Antwerpen in het belang van ieders veiligheid en gezondheid op om ook bij het mooie weer de noodzakelijke COVID-19-maatregelen te blijven respecteren. 
 

Gepubliceerd op:
06/08/2020
Categorie: