Politiezone Antwerpen wint Publica Award in de categorie: 'Security & Safety' | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politiezone Antwerpen wint Publica Award in de categorie: 'Security & Safety' Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Het project Geïntegreerde Security van Politiezone Antwerpen is in de prijzen gevallen en won een Publica Award in de categorie Security & Safety. Het project werd in 2016 opgestart naar aanleiding van onder meer de aanhoudende terreurdreiging en het daaraan gekoppelde onveiligheidsgevoel bij de onthaalmedewerkers. Het project boog zich over de beveiliging van het personeel, producten, middelen en processen en ondersteunende maatregelen. Om die reden werd bijvoorbeeld de beveiliging van de gebouwen overgedragen aan een externe partner en worden zoveel mogelijk processen geautomatiseerd. 
 

Met het winnen van de Publica Award ziet Politiezone Antwerpen haar rol als voortrekker binnen het politielandschap dankbaar bevestigd en bekroond. In het Hotel Metropole in Brussel kreeg projectleider ir. Tim Vanackere en waarnemend korpschef Glenn Verspeet de prijs overhandigd door criminoloog en professor aan de universiteiten van Antwerpen en Gent Wim Hardyns.

Beveiliging voor personen en bezoekers

De jury was lovend over het plan van aanpak van de beveiliging in het voordeel van het eigen personeel en de bezoekers van politiekantoren.  Daarnaast heeft het korps ook per onthaalconcept, vrije inloop of op afspraak, een aparte en specifieke manier van beveiliging uitgewerkt. Door elke ruimte van een politiekantoor in te delen naargelang de functie ervan, wordt een aangepast veiligheidsbeleid ter bescherming van processen, middelen en producten uitgetekend. Daarbij zal bijvoorbeeld  een publieke ruimte andere beveiligingsnoden kennen dan zones die enkel voor politiepersoneel toegankelijk zijn. 

Link gelegd tussen technologie, veiligheid en gastvrijheid

Voor het toekennen van de award moest de jury rekening gehouden met drie criteria: Technologie, diversifiëring en resultaten of vooruitgang. Dat het ingediende dossier grondig onderbouwd werd en de nadruk legde op de doordachte inzichten, kon de jury charmeren. Onder meer de outsourcing waarbij de regie in eigen handen blijft, is een belangrijk gegeven. Ook van belang is de wendbaarheid van het beleid dat weergegeven wordt. Jurylid Wim Hardyns: "Het project stak er voor ons met kop en schouders bovenuit op vlak van innovatie. Jullie hebben heel duidelijk de link kunnen leggen tussen technologie, security en hospitality. Daarnaast heeft Politiezone Antwerpen als één van de weinigen in hun project ingezet op die publiek private samenwerking. We denken als jury dat Antwerpen daar een pioniersrol in opneemt."

Private beveiligingspartner

Tot slot sprongen ook de tot nu gerealiseerde maatregelen in het oog. Zo is er nu al een specifieke toegangscontrole aan het hoofdkantoor aan de Noorderlaan. Externe bezoekers moeten via een sas het gebouw binnen komen, waar de private beveiligingspartner nu al instaat voor de beveiliging en controle. 
 

Gepubliceerd op:
21/06/2019
Categorie: