Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen testen drone tijdens incident | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen testen drone tijdens incident Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen onderzoeken al enige tijd welke ondersteunende rol drones kunnen spelen tijdens interventies. Heel de week worden er testvluchten uitgevoerd boven de Sint-Andrieswijk en vanochtend gaven burgemeester Bart De Wever, korpschef Serge Muyters en zonecommandant majoor Bert Brugghemans een stand van zaken van het onderzoek aan de pers tijdens een gesimuleerd incident.

Politie en brandweer onderzoeken in het kader van het Europese project Drones4Antwerp in samenwerking met publieke en private partners DroneMatrix en BDO hoe drones geïntegreerd kunnen worden in de werking van de politie- en de hulpdiensten. Tijdens de testperiode wordt zowel overdag als 's nachts gevlogen en worden in samenwerking met verschillende diensten scenario's op het terrein afgehandeld met behulp van de drone. Uit de test moet blijken of drones en meerwaarde kunnen bieden aan de hulpdiensten en in welke vorm.

Automatisch dronesysteem

De drones waarmee de testvluchten worden uitgevoerd worden deels door een automatisch besturingsysteem aangestuurd, maar worden opgevolgd vanuit de commandokamer van de politie. Voor de testen werd toestemming verleend door Skeyes, de regie de luchtwegen. Binnen het project wordt ook het huidig wettelijk kader geëvalueerd met betrekking tot het gebruik van drones door hulpdiensten.

Tal van mogelijkheden

Het potentieel van drones is enorm en hun mogelijkheden evolueren razendsnel. Drones zouden vanuit de lucht ongevallen of branden in kaart kunnen brengen en verdachten in beeld kunnen brengen in de Antwerpse straten. Het doel van het project Drones4Antwerp is om de juridische, technologische en de financiële haalbaarheid van de verschillende toepassingen in kaart te brengen. In deze fase van het project staan de private partners in voor de kosten van de ontwikkeling van de technologie. 

Succesvolle testvlucht

Vandaag werd de drone ingeschakeld tijdens een gesimuleerd verkeersongeval op de Scheldekaaien. Omdat er sprake was van gevaarlijke stoffen in de wagen bleken de beelden van de drone zeer waardevol voor de brandweer. De bestuurder van het verongelukte voertuig zette het te voet op een lopen. De politie kon van de dronebeelden gebruik maken om de verdachte op te sporen en te vatten. Ook de rest van de week staan nog testvluchten gepland. Bewoners van de Sint-Andrieswijk die vragen hebben over de vluchten vinden meer informatie via deze link.

Gepubliceerd op:
20/11/2019
Categorie: