Politie waarschuwt voor oplichters | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politie waarschuwt voor oplichters Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De politie van Antwerpen waarschuwt ouderen voor oplichters die de afgelopen weken in onze stad hebben toegeslagen. Ze benaderen hun slachtoffers telkens met bijvoorbeeld een droevig verhaal en vragen naar geld of vragen om bij de slachtoffers thuis geld te wisselen. Al minstens zeven slachtoffers hebben zich gemeld. Geef onbekenden die om geld vragen nooit de kans om je woning te betreden.

In de afgelopen tijd heeft de politie in Merksem meerdere feiten van diefstal met list vastgesteld. De daders lijken zich specifiek te richten op oudere slachtoffers en proberen hen aan de hand van een droevig verhaal geld afhandig te maken.

Verschillende feiten gemeld

In de afgelopen drie weken zijn er in de omgeving van Merksem drie gelijkaardige feiten gemeld. De oplichters boden zich steeds aan in een andere samenstelling:

  • Op 19 oktober belde een gezin, een koppel en een kind, aan bij een slachtoffer van 82 jaar. Het gezin vraagt om geld om de elektriciteits- en gasrekening te betalen en voor de zorgen voor een ziek kind. Enkele dagen later belde een andere vrouw aan met hetzelfde verhaal. Het slachtoffer gaf de oplichters in totaal bijna 650 euro.
  • Op 6 november vroegen twee vrouwen aan een 80-jarige om gebruik te mogen maken van haar toilet. Een binnen brengen ze een emotioneel verhaal over een uithuiszetting. Het slachtoffer krijgt medelijden en geeft een van hen haar bankkaart en pincode mee. Terwijl de oudste geld afhaalde, bleef de jongste dader bij de bejaarde vrouw. Er is meer dan 13 000 euro van de rekening van het slachtoffer gehaald.
  • Nog op 6 november belde iemand die zich voordeed als een Rode Kruismedewerker aan bij een oudere man. Ook hij vroeg naar de mogelijkheid voor een toiletbezoek. De verdachte kon hier geen buit maken.

Ook keurige heren misleiden ouderen

Op twee plaatsen in Deurne en één adres in Wilrijk zijn bejaarden aangeklampt door een keurige man. Toen de slachtoffers thuis kwamen, wilde de dader telkens geld wisselen of hij bood aan om te helpen met de boodschappen. Eens binnen, heeft de man de slachtoffers bestolen. Alle slachtoffers omschreven de dader als een nette man met een verzorgd voorkomen.

Laat het de politie weten

De politie vermoedt dat er sprake is van twee of drie dadergroepen. De onderzoeken zijn aan de gang. Om een goed beeld te krijgen van de daders hun werkterrein en hun manier van werken, is het belangrijk dat slachtoffers zich melden bij de politie. 

Geef nooit zomaar geld

De politie waarschuwt ouderen voor deze vorm van oplichting. Ga niet zomaar in op een vraag van onbekenden om geld te geven. Krijg je onbekenden op bezoek die om geld vragen, geef hen dan zeker niet de kans om je woning te betreden. Bel dan meteen naar het noodnummer 101. 

Gepubliceerd op:
14/11/2021
Categorie: