Politie waarschuwt voor listige dieven met doek | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politie waarschuwt voor listige dieven met doek Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Politie Antwerpen waarschuwt inwoners voor dieven die met een list proberen binnen te raken in woningen en dan juwelen en geld stelen, terwijl de bewoner wordt afgeleid. De slachtoffers zijn vaak nietsvermoedende oudere mensen die de dieven binnenlaten zonder dat ze het zelf beseffen.

De dieven gaan dikwijls met twee of drie op pad. Ze bellen aan en vragen het slachtoffer om hulp. Ze gebruiken hiervoor verschillende smoezen. Ze vragen een glas water voor een zwangere vrouw, ze geven zich uit als poets- of familiehulp, of vragen naar een papiertje om een boodschap achter te laten bij een buur. Soms spreken ze het slachtoffer op straat aan en stellen voor om te helpen met het binnendragen van de boodschappentassen. Het is ook al gebeurd dat ze zich voorstellen als medebewoner van het appartementsblok om zo binnen te geraken.

Eenmaal binnen in de woning, gaat de behulpzame bewoner op zoek naar pen en papier of een glas water. Tegelijkertijd vouwt een van de verdachten een groot doek open, zodat het zicht van de bewoner beperkt wordt. Deze ziet niet dat een andere verdachte naar de slaapkamer of de woonkamer gaat en daar alle kasten opentrekt op zoek naar geld en juwelen.

In 2011 noteerde Lokale Politie Antwerpen 47 van deze diefstallen met list. Dit jaar deden al 63 mensen aangifte bij de politie (cijfers tot 29 november 2012) voor gelijkaardige feiten.

De lokale recherche van Politie Antwerpen voert een onderzoek naar al deze diefstallen. Het gaat vaak om vrouwelijke verdachten van het Roma-type, maar soms is er ook sprake van een man. Op 15 september van dit jaar werden een vrouw van 30 en een man van 34 op heterdaad betrapt toen ze in Merksem een bejaard koppel probeerden te bestelen. Een oplettende buurvrouw zag de twee verdachten binnengaan in de woning. Ze verwittigde de politie. De politie-inspecteurs arresteerden het duo. Ze hadden geld en juwelen gestolen uit de slaapkamer. Beiden werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Het laatste feit dateert van gisteren (29 november). In de Zilvermeeuwstraat belde een vrouw aan bij een 84-jarige dame. De vrouw vroeg een envelop. Ze wilde geld deponeren in de brievenbus van een van de buren. Het slachtoffer ging naar binnen. Op het ogenblik dat ze de enveloppe uit de kast nam, stond de vrouw plots achter haar. Vervolgens kwam een tweede vrouw de woning binnen. Deze vouwde een grote stoffen doek open. De eerste vrouw vroeg om allerlei dingen op de enveloppe te schrijven. Ondertussen is een derde persoon achter het doek naar een van de kamers gegaan. Achteraf merkte het slachtoffer dat daar enkele kasten en lades werden doorzocht. Er werden een aantal zilveren munten gestolen. De verdachten blijven op te sporen.

Lokale Politie Antwerpen wil de mensen waarschuwen voor deze vorm van diefstal met list. Laat geen mensen binnen in je woning als je de situatie niet vertrouwt. Als je toch iemand wil helpen en je gaat binnen in je woning om bijvoorbeeld pen en papier te halen, laat de deur dan niet op een kier staan, maar doe ze steevast op slot. Ook als je verdachte handelingen opmerkt, aarzel dan niet om te politie te verwittigen op het noodnummer 101.

Gepubliceerd op:
30/11/2012
Categorie: