Politie Antwerpen strijdt tegen geldezels | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Politie Antwerpen strijdt tegen geldezels Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Deze week lanceerde Febelfin een nieuwe campagne gericht op jongeren omtrent het fenomeen van de money mules. De geldezels stellen in ruil voor geld hun bankrekening ter beschikking van criminelen die zo geld witwassen. Vaak gaat het om geld dat buit gemaakt werd door phishing en andere praktijken van oplichting. Hoewel de rol van de geldezels aanvankelijk onschuldig lijkt, komen ze in aanmerking voor zware gerechtelijke straffen, fiscale boetes en het terugbetalen van eventuele slachtoffers.

Het fenomeen zit stevig in de lift. Politiezone Anwerpen stelde dit jaar al meer dan 370 pv's op rond internetcriminaliteit die verband hielden met onder meer phishing. Het gaat hierbij om individuele aangiftes van slachtoffers. Aan de hand van de gegevens in de aangifte gaat de lokale recherche op zoek naar de geldezels.

Pv voor witwassen

Het parket van Antwerpen vraagt om steeds per geïdentificeerde money mule een pv voor witwassen op te stellen. De geldezels faciliteren immers het witwassen van crimineel geld. In 2020 werden er al meer dan 1 100 van dergelijke pv's opgesteld. Het valt op dat het aantal feiten jaar na jaar sterk toeneemt.

Mensen en middelen

PZA zet meer mensen en middelen in voor de preventieve en repressieve aanpak van internetcriminaliteit. Deze zomer werd hiervoor een apart gespecialiseerd team opgericht bij de lokale recherche. Er is ook een projectgroep van start gegaan die werkt rond cybercriminaliteit, stalking, intimidatie en pesterijen via het internet en sociale media. Eén van de doelstellingen is het vergroten van de aangiftebereidheid bij de slachtoffers.

Campagne

Voor het preventieve luik zet PZA de schouders mee onder de campagne van Febelfin: “Laat je niet verleiden om een geldezel te zijn. Snel geld verdienen is een illusie.”

Gepubliceerd op:
02/12/2020
Categorie: