Ontploffing Wilrijk: zoekactie gaat verder, schade wordt opgemeten | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Ontploffing Wilrijk: zoekactie gaat verder, schade wordt opgemeten Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

  

Bij de ontploffing van deze middag in Ridderveld te Wilrijk vielen er niet alleen een aantal gewonden, ook de ruime omgeving leed veel materiële schade.

13.30 uur

De hulpdiensten zijn snel massaal ter plaatse en zoeken naar slachtoffers. De operationele fase van het rampenplan werd afgekondigd. 

Er zijn meerdere gewonden en er bevinden zich nog mensen onder het puin. 1 slachtoffer werd reeds bevrijd.

14.00 uur

14.10 uur

Dinsdag 3 september omstreeks 12.20 uur deed zich een ontploffing voor in Ridderveld in Wilrijk. Daarbij werden in totaal drie panden getroffen. Andere omliggende panden raakten ook beschadigd.
 
De hulpdiensten waren snel massaal ter plaatse en zoeken momenteel naar slachtoffers onder en op het puin. 2 slachtoffers werden reeds bevrijd, waarvan 1 zwaargewonde kort na de ontploffing. Er wordt uitgegaan van nog meer slachtoffers onder het puin.
 
De operationele fase van het rampenplan werd afgekondigd. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht.
 
De brandweer doorzoekt momenteel het puin samen met honden van civiele bescherming. De medische diensten zijn volledig ontplooid ter plaatse.

14.30 uur

Met honden wordt gezocht naar twee mogelijke vermisten. Het Rode Kruis is ter plaatse om de betrokkenen en hun familie op te vangen in dienstencentrum Valaar. Er is contact met een school in de buurt om eventueel psychosociale opvang te voorzien.

15.30 uur

Aan omwonenden die schade opliepen, adviseren we om foto’s van de schade te maken voor hun verzekeringsdossier. Mensen die nu nog medische klachten hebben naar aanleiding van de explosie (bijvoorbeeld oorsuizingen), nemen best contact op met hun huisarts.

17.00 uur

De brandweer kon zonet een derde slachtoffer bevrijden en overdragen aan de medische diensten. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand wordt verder opgevolgd. Ondertussen gaat de zoektocht naar andere mogelijke slachtoffers onverminderd verder. In de buurt gelden de reguliere omleidingen van werken. Enkel het plein blijft afgesloten. 

17.10 uur

Heb je materiële schade opgelopen na de explosie van dinsdag 3 september? Maak foto's van de schade en neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.

De politie vraagt om schade ook te melden. Zo krijgt de politie de kans om jouw schade mee op te nemen in het gerechtelijk dossier. Maak hiervoor bij voorkeur gebruik van het e-formulier. Als dat niet lukt, kan je mailen naar de Blauwe Lijn: deblauwe.lijn@politie.antwerpen.be. Indien nodig kan je ook bellen naar het gratis nummer 0800 123 12, maar we ontraden deze optie omdat we onze telefoonlijnen niet willen overbelasten.

Mogelijk kreeg je na de explosie last van oorsuizingen of heb je andere lichamelijke klachten. Laat je controleren door de huisarts. Heb je ernstige of levensbedreigende klachten? Bel dan onmiddellijk noodcentrale 112.

21.00 uur

De hulpdiensten konden intussen drie slachtoffers bevrijden. Het gaat om twee mannen, van 76 en van 57 jaar, en een vrouw van 47, alledrie met de Belgische nationaliteit. Zij raakten allen gewond, maar één van hen kon het ziekenhuis reeds verlaten. Daarnaast verzorgden de medische diensten ter plaatse twee lichtgewonden. Momenteel gaat de zoekactie naar 1 vermiste persoon onverminderd verder. De brandweer werkt hiervoor samen met de andere hulpdiensten ter plaatse en verwijdert voorzichtig en stelselmatig het puin.

Verzekering en politie verwittigen bij schade

In totaal zijn er zes woningen zwaar getroffen door de explosie, waarvan drie zeer ernstig. Ook in de ruime omgeving is er heel wat materiële schade aan eigendommen. De komende tijd zal duidelijk worden hoe groot die precies is, maar het is nu al zichtbaar dat heel wat mensen getroffen zijn. Op grote afstand van de getroffen woning werden brokstukken aangetroffen, maar ook heel wat ramen en daken ondervonden hinder. 

Schade

Wie schade heeft geleden, neemt best een aantal duidelijke foto’s voor de verzekering en contacteert zijn verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk. De politie vraagt ook om deze schade te melden via hun eigen formulier, zodat ze deze kunnen toevoegen aan het gerechtelijk dossier. Schade melden kan via www.politieantwerpen.be/schade-na-ontploffing-wilrijk of via de Blauwe Lijn. Wie nog medische klachten heeft na de explosie (bijvoorbeeld oorsuizingen), gaat best langs bij zijn huisarts. 

Bewoners vanavond naar huis 

Er werd door medewerkers van het Rode Kruis een opvangcentrum ingericht in dienstencentrum Valaar. Daar werden een 25-tal betrokkenen en buurtbewoners opgevangen. Buurtbewoners worden in de loop van de avond terug naar hun woning begeleid door politie en brandweer. De hulpdiensten kunnen op die manier evalueren of de situatie er veilig is en eventuele acties ondernemen door bijvoorbeeld ramen dicht te maken of glas te verwijderen.

Slachtoffers en hun familie kunnen terecht bij de dienst Slachtofferhulp van CAW Antwerpen voor emotionele steun, administratieve ondersteuning en juridische informatie via het nummer 0800 13 500.

Kleine hoeveelheid asbest

Op het plein zelf werden kleine hoeveelheden asbest aangetroffen. De milieuwacht is momenteel ter plaatse om de situatie te evalueren en de stad laat vanavond nog een gespecialiseerde firma komen om deze kleine fragmenten veilig af te voeren. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Politietoezicht

De politie houdt deze nacht extra toezicht in de omgeving om de site te beveiligen en een oogje in het zeil te houden.

Gepubliceerd op:
03/09/2019
Categorie: