Nieuwe moderne commandowagen: van vergaderzaal op wielen naar hightechvoertuig | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Nieuwe moderne commandowagen: van vergaderzaal op wielen naar hightechvoertuig Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De nieuwe commandowagen van Lokale Politie Antwerpen moet bij grote calamiteiten of evenementen het hart zijn van de politiewerking. Daarom koos de lokale politie voor een uitschuifbare vrachtwagen met de nieuwste technologie aan boord. Zo voldoet de nieuwe aanwinst aan alle eisen voor een moderne manier van werken.

Het nieuwe commandovoertuig van de lokale politie van Antwerpen is van het type Volvo FE: een twintigtonner van 4 meter hoog, 12 meter lang en in uitgeschoven stand 4 meter breed. Aan boord zit een batterijpack waarmee de wagen 4 uur operationeel kan zijn, zonder gebruik te maken van netstroom. Daarnaast is er nog een stroomgenerator aan boord met een autonomie van 12 uur.

Inrichting op maat van politie

De wagen is vooral praktisch en goed doordacht ingericht. Zo kan de binnenruimte opgedeeld worden in twee identieke, afzonderlijke werkruimtes. Elke operationele unit heeft dan een eigen dispatching voor 2 operatoren, 2 vergadertafels en zelfs een klein keukengedeelte. Om optimaal te kunnen werken, zijn er 10 led dimbare lichtkringen gemonteerd en is er gekozen voor indirecte verlichting. Aan de buitenkant is een groot lcd-scherm met een luifel aangebracht om de eenheden op het terrein in de beste omstandigheden te kunnen briefen.

Technologisch huzarenstuk

Ook op technologisch vlak blijft Lokale Politie Antwerpen niet achter. Dit huzarenstukje werd gerealiseerd dank zij de samenwerking met Digipolis en Cofely Fabricom.

Op deze nieuwe commandowagen zijn twee uitschuifbare masten gemonteerd met daarop telkens een dome-camera die 360° om zich heen kan filmen, een windmeter en een wifi-spot voor de politiemensen op het terrein. Om in de wagen op de beste manier te communiceren, koos de Antwerpse politie er ook voor om te investeren in een gps-gestuurde straalverbinding. En wanneer het digitale 3G of 4G-netwerk faalt, zorgt de satelliet voor een stabiele verbinding, zodat permanente communicatie mogelijk is, zelfs wanneer alle andere systemen falen.

Die stabiele internetverbinding is cruciaal. Want vanuit de commandowagen is het te allen tijde mogelijk om live beelden van de politiecamera’s in de stad op te pikken en weer te geven op een van de schermen in de wagen. Die beelden kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om verdachten te identificeren of de omvang van een evenement in te schatten.

Moderne vergadertafels

Elke tafel aan boord heeft in het midden een modern aanraakscherm om de verschillende beeldschermen in de ruimte aan te sturen. Zo is het maar een kleine moeite om computerbeelden naar een van de overzichtsschermen te sturen, of naar het grote scherm aan de buitenkant van de commandowagen. Al deze moderne toepassingen maken het ook mogelijk om op elk tijdstip van de dag videoconferenties te houden.

Multi-inzetbaar

De lokale politie van Antwerpen zal de commandowagen inzetten als zenuwcentrum bij grote voorziene of onvoorziene incidenten, zoals betogingen, rampen, grote evenementen … Het voertuig zal fungeren als commandopost operaties (CP OPS) wanneer de politie de leiding heeft, zoals bij een gijzeling, bommelding of -alarm … en als commandopost politie (CP POL) voor het aansturen van politietaken, wanneer de brandweer de leiding heeft en hun coördinatiebus fungeert als CP OPS. De bijstand van de commandowagen kan ook gevraagd worden door de brandweer van Antwerpen, bijvoorbeeld wanneer de coördinatiebus van de brandweer zelf al een andere opdracht uitvoert.

Beeldcaptatie en regie

Bij geplande of grootschalige evenementen kunnen alle beelden van vaste camera’s van de stad Antwerpen naar de commandowagen worden doorgestraald. Op termijn, wanneer de wetgeving is aangepast, kan dit worden uitgebreid met mobiele camera’s. Dit laat de politie toe om waar en wanneer dan ook verdachte personen te detecteren vanuit de regiekamer, de beelden te bewerken en relevant beeldmateriaal door te sturen naar de mobiele ploegen.

Kostprijs: 1 miljoen

Lokale Politie Antwerpen investeerde bijna 1 miljoen euro in de nieuwe commandowagen. Een investering in de toekomst, die we - gezien de actualiteit - moeten maken. Om de ploegen aan te sturen en gecoördineerde beslissingen te nemen op het terrein bij calamiteiten is deze commandowagen van uitzonderlijk belang. Calamiteiten die we in de beste der werelden nooit meemaken, maar in realiteit allicht enkele keren per jaar. Bij geplande grootschalige evenementen zal de wagen 10 tot 20 keer per jaar worden ingezet, maar op middellange termijn is het de bedoeling ook wekelijkse grootschalige politieacties met dit hightechvoertuig te ondersteunen.

Digitalisering

De commandowagen is op het terrein een compatibel hoogtechnologisch verlengstuk van de reeds goed uitgeruste digitale telecommandokamer en past zo perfect in het digitaliseringshoofdstuk van het bestuursakkoord. Wanneer de systemen in de telecommandokamer er door omstandigheden volledig zouden uitliggen, kan de nieuwe commandowagen deze rol volledig overnemen. Het is overigens ook perfect mogelijk om in de toekomst nog nieuwe technologieën te integreren.

Gepubliceerd op:
26/08/2015
Categorie: