Motorfiets in beslag genomen na levensgevaarlijke achtervolging | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Motorfiets in beslag genomen na levensgevaarlijke achtervolging Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Toen een motorrijder een bevel van de politie negeerde startte een achtervolging waarbij de vluchtende bestuurder halsbrekende toeren uithaalde. Uiteindelijk diende de achtervolging zelfs gestaakt te worden omwille van het gevaar voor de andere weggebruikers en de politie. De man kon echter geïdentificeerd worden en de motorfiets werd bestuurlijk in beslag genomen.

Een motard van de verkeerspolitie merkte maandagvoormiddag een motorrijder op die in de Quellinstraat herhaaldelijk zijn gashendel opendraaide om zoveel mogelijk lawaai te maken. Toen de motorrijder de inspecteur passeerde, deed deze teken dat hij moest stoppen voor een controle. De man negeerde echter het bevel van de politie en reed de inspecteur voorbij richting Van Ertbornstraat. De motard besloot de man te volgen om hem te controleren. Ter hoogte van de Rooseveltplaats reed de motorrijder plots door het rode licht om aan de politie te ontkomen, een voetganger die door het groene licht overstak kon maar net een aanrijding vermijden.

Levensgevaarlijke handelingen aan hoge snelheid

De motorrijder keek achterom om te zien of de politie hem volgde en toen hij zag dat dit het geval was, gaf hij vol gas in de Gemeentestraat. Ter hoogte van de Van Stralenstraat reed hij tegen de richting door het rood over het kruispunt. In de Carnotstraat rijdt de motorrijder nog steeds tegen de richting en brengt hij opnieuw voetgangers in gevaar die oversteken op het zebrapad. Opnieuw rijdt hij door het rood en op de Turnhoutsebaan werden snelheden boven de 120 kilometer per uur gehaald, terwijl hij over de busstrook reed. Hoewel de motard van de politie de man in het vizier hield, was hij genoodzaakt om afstand te nemen om zichzelf en de andere weggebruikers niet nog meer in gevaar te brengen tijdens de achtervolging. 

Ter hoogte van de Bothastraat rijdt de motorrijder de bedding af en raakt hij een voertuig. Hij kon een valpartij vermijden, wijkt uit naar links en wringt zich tegen de richting tussen de wagens op de rijstrook en de bushalte op de Turnhoutsebaan. Tot slot rijdt hij ter hoogte van de Singel zonder stoppen aan meer dan 100 kilometer per uur het grote kruispunt over door het rood. Gezien de verkeersdrukte was dit een levensgevaarlijke handeling, waarbij heel wat andere weggebruikers vol in de remmen moeten om een botsing te vermijden. Op dat moment beslist de motard van de politie voor zijn eigen veiligheid de achtervolging te staken, terwijl de vluchtende motorrijder de E313 oprijdt.

Bestuurlijke inbeslagname

Aan de hand van de nummerplaat van het voertuig kon de eigenaar van het voertuig achterhaald worden. Dankzij een uitstekende samenwerking met de collega's van Politiezone Kempenland kon op korte tijd ook de vermoedelijke bestuurder geïdentificeerd worden. De man (25) kwam zich uiteindelijk zelf melden op het politiekantoor in Leopoldsburg. Het betrof een neef van de eigenaar en hij gaf de feiten toe. 

De reden van zijn vlucht werd zo duidelijk, de man was namelijk niet in het bezit van een rijbewijs om met een motorfiets te rijden. Meer nog, zijn autorijbewijs was ingetrokken wegens verschillende voorgaande inbreuken, waaronder snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. Hij was onder meer veroordeeld tot het afleggen van nieuwe examens, wat nog niet was gebeurd. De PZ Kempenland nam de motorfiets meteen in bewaring zodat deze door de Antwerpse verkeerspolitie in bestuurlijk in beslag kon genomen worden om nieuwe inbreuken te vermijden. 

De bestuurder zal zich nog maar eens moeten verantwoorden voor de politierechter en riskeert een zware straf.

Gepubliceerd op:
14/04/2021
Categorie: