Lokale recherche rolt bende 'shouldersurfers' op | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Lokale recherche rolt bende 'shouldersurfers' op Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Het team gauwdiefstallen van de Antwerpse lokale recherche heeft zaterdag drie personen gearresteerd die in aanmerking komen voor feiten van shouldersurfing. Een politieman buiten dienst betrapte hen toen ze over de schouder van hun slachtoffer de code van zijn bankkaart wilden achterhalen. Er volgde een onderzoek en vier dagen later zijn de verdachten in de buurt van Charleroi gevat. De politie vond bij hen thuis een grote som geld en spullen die met gestolen bankkaarten aangekocht werden. De drie vrouwen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. 

Het onderzoek naar de bende startte op 7 december. Een collega buiten dienst kon in een supermarkt voorkomen dat een klant het slachtoffer werd van shouldersurfers. Hij kon met andere woorden de man verwittigen dat twee dames over zijn schouder probeerden mee te kijken om de code van zijn bankkaart te achterhalen. Er is een proces-verbaal van de feiten opgesteld en op basis van camerabeelden is het onderzoek in gang gezet. 

Camerabeelden onderzocht

De lokale recherche, team gauwdiefstallen, onderzocht de camerabeelden. Zo kwamen drie dames en een voertuig in het vizier van de speurders. De wagen en de drie verdachten kwamen in aanmerking voor nog eens drie feiten van diefstal, waarvan twee in Berchem en één feit in Deurne. Telkens deden de verdachten geldafhalingen voor een bedrag van 2 600 euro van de rekening van hun slachtoffers. 

Verdachten volgden hun slachtoffers

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten steeds dezelfde manier van werken hadden. Twee vrouwen volgden hun slachtoffers en maakten telkens een bankkaart buit. Een derde dame bestuurde het voertuig waarmee er naar Antwerpen werd gereden. Een vierde verdachte, een man, zou de auto geleverd hebben.

Arrestaties in Charleroi

Op zaterdag 11 december ging het team gauwdiefstallen over tot de arrestatie van de drie dames. Dat gebeurde in een Air B&B in de buurt van Charleroi. Op hun verblijfplaats volgde een huiszoeking en ook hun auto is doorzocht. De politie vond verschillende voorwerpen die in verband gebracht konden worden met de feiten. Zo is een kleine 9 000 euro cash geld gevonden. De speurders namen ook tal van spullen in beslag die wellicht aangekocht werden met gestolen bankkaarten. Het gaan over kledij, handtassen, flessen dure wijn, champagne, sterke drank, sigaretten, potten en pannen ... 

Niet aan hun proefstuk toe

De drie verdachten stonden nog geseind voor verschillende bevelen tot gevangenneming. Voor een van hen stond nog een gevangenisstraf open van acht jaar. Het trio had de Air B&B nog tot het einde van dit jaar gehuurd. 

Naar onderzoeksrechter 

Verder onderzoek brengt mogelijk nog andere feiten aan het licht. Het is daarom belangrijk dat slachtoffers van welke vorm van oplichting ook, steeds aangifte doen bij de politie. Drie vrouwen zijn voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter. Een van hen verklaarde minderjarig te zijn maar dat wordt tegengesproken door het resultaat van een botscan.

 

 

Gepubliceerd op:
13/12/2021
Categorie: