Lokale recherche neemt gigantische tijgerpython in beslag | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Lokale recherche neemt gigantische tijgerpython in beslag Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Speurders van de dienst leefmilieu van de lokale recherche hebben rond drie uur vanmiddag een meterslange tijgerpython uit een rijwoning gehaald in de Luchtbalwijk. Ze werden daarbij geholpen door medewerkers van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek waar de slang tijdelijk wordt opgevangen en verzorgd. De geel-witte kolos werd in beslag genomen omdat hij in een veel te klein terrarium zat. De eigenaar kon bovendien geen milieuvergunning voorleggen. Volgens de rechercheurs kwam ook de openbare veiligheid in het gedrang: in geval van een uitbraak had de python mogelijk slachtoffers gemaakt.

Het was de eigenaar zelf die een paar dagen geleden de politie belde naar aanleiding van een inbraak in zijn woning. Toen de inspecteurs ter plaatse kwamen, merkten ze de slang op in de woonkamer. Je kan er ook moeilijk naast kijken: de tijgerpython is 6,5 meter lang en weegt om en bij de 80 kilo. Op zich zag het dier er goed verzorgd uit. De inspecteurs stelden zich echter vragen bij de opvallend kleine huisvesting van het kolossale dier. Ze namen foto's en brachten de dienst leefmilieu van de lokale recherche op de hoogte. Daar werd hun vermoeden al snel bevestigd. Niet alleen bleek de voorziene ruimte veel te krap voor een slang van die omvang. Bovendien beschikte de eigenaar niet over de vereiste milieuvergunning om het dier te mogen houden.

Binnenkort geschrapt van positieflijst

"Tot voor kort had de eigenaar zich nog in regel kunnen stellen mits de installatie van een kamerterrarium en de aanvraag van een vergunning. Maar daarvoor is het nu te laat. Vanaf 1 oktober wordt de tijgerpython geschrapt van de zogenaamde 'positieflijst' die opsomt welke dieren je mag houden als huisdier", zegt commissaris Jos Rayen, diensthoofd leefmilieu. "Geen onterechte beslissing. Een tijgerpython is van nature agressief. Het terrarium voldeed niet als huisvesting: het was te klein en beschikte - als afsluiting - enkel over fragiele schuifraampjes van enkel glas. Als het dier ooit was ontsnapt in een hongerige bui en onderweg een kind was tegengekomen, hadden de gevolgen niet te overzien kunnen zijn", vindt Rayen.

Mogelijke verhuis naar serpentarium

Hongerig was de python niet want hij had zich zondag nog tegoed gedaan aan een levende kip. Op wat gesis na liet hij zich makkelijk vangen. Er waren wel vijf volwassen mannen nodig om het glibberige zwaargewicht buiten te dragen. In de voortuin stond een bak voor hem klaar om hem te vervoeren naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Wat er in de toekomst met het dier gebeurt, wordt nog bekeken. Mogelijk verhuist het naar een geïnteresseerd serpentarium in Oost-Vlaanderen. De eigenaar riskeert nog een geldboete. Daar zal het gerecht over oordelen. Het feit dat hij abrupt afscheid moest nemen van zijn huisdier, waar hij al meer dan 20 jaar voor zorgde, kwam heel hard aan.

 

  

Gepubliceerd op:
12/09/2019
Categorie: