Leerrijke veiligheidsoefening 'Comic' | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Leerrijke veiligheidsoefening 'Comic' Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Woensdagavond vond in het Antwerpse Sportpaleis een grootschalige veiligheidsoefening plaats. De hulpdiensten trainden op het onder controle krijgen van een vuurwapenincident tijdens een optreden. Aan de oefening namen brandweer, politie, medische diensten, Civiele Bescherming en verschillende communicatiediensten deel. Bijzondere dank gaat uit naar stand-upcomedians Alex Agnew en Michael Van Peel die voor meer dan 1 100 figuranten vooraf een gedeelte van hun zaalshow gaven.

In een stad als Antwerpen is het belangrijk dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn op mogelijke incidenten. Daarom werd er op woensdagavond 24 april 2019 een grote veiligheidsoefening gehouden. 

Scenario

De avond startte met een optreden van Michael Van Peel als voorprogramma. Daarna kwam Alex Agnew een gedeelte van zijn Sportpaleisshow geven. Halverwege de show openden zes daders het vuur op het publiek en de hulpdiensten. De zaal werd meteen ontruimd en de eerste gespeelde medische zorgen werden aan de simulanten toegediend. Het was de taak van de politie om de verdachten in de mate van het mogelijke te neutraliseren en/of op te sporen. Maar evengoed om de ontruiming van het Sportpaleis in alle veiligheid te organiseren. De brandweer kwam er aan te pas om gecreëerde brandhaarden te blussen. 

Medewerking

Hulpdiensten

Aan de oefening namen meer dan 200 mensen deel uit alle disciplines van de hulpverlening. Denk maar aan brandweer, ziekenwagens en medewerkers van 112 en het Rode Kruis, politie, Civiele Bescherming … Meer dan dertig studenten van AP Hogeschool en Thomas More speelden pers, publiek en bezorgde omwonenden. Zij vormden de uitdaging voor het communicatieteam. Wouter Frateur: "We hebben met de opleiding Journalistiek van AP al enkele keren deelgenomen aan grote crisisoefeningen. Dat zijn voor onze studenten telkens pittige uitdagingen om al hun vaardigheden op de proef te stellen en aan te scherpen: accuraat reageren op onverwachte gebeurtenissen, kritisch interviewen en snel schrijven of monteren."
 
Antwerps Sportpaleis

De oefening kon niet slagen zonder de medewerking van het Antwerpse Sportpaleis. "We organiseren jaarlijks meer dan 100 evenementen", zegt Thijs van Best, veiligheidscoördinator van het Sportpaleis. "Natuurlijk willen we ons samen met de hulpdiensten goed voorbereiden op incidenten. We hopen dat het hier nooit voorvalt, maar uitsluiten kan niemand dat. Vandaar dat we heel wat op ons genomen hebben om de oefening zo echt mogelijk te maken."

Stand-upcomedians

De politie en het Sportpaleis kregen maar liefst meer dan 1 100 figuranten bij elkaar om de oefening zo realistisch mogelijk te maken. Grote dank gaat uit naar Michael Van Peel en Alex Agnew die bereid waren om die figuranten een gedeelte van hun show voor te schotelen. Alex Agnew: "In mijn shows mag ik dan zeer maatschappijkritisch zijn. Als de hulpdiensten zo’n grote oefening op poten zetten, is het een bijzondere ervaring om mee te mogen doen en zo mijn bijdrage te doen aan die maatschappij."

Nog beter doen

Algemeen kan gesteld worden dat de hulpdiensten tevreden zijn met het resultaat van de oefening en de handelingen die gesteld werden. Het spreekt voor zich dat er een grondige evaluatie gemaakt wordt per discipline. Die volgt in de komende weken en wordt besproken in de Gemeentelijke Veiligheidscel.

Gepubliceerd op:
23/04/2019
Categorie: