Help de politie in de strijd tegen overlast door vuurwerk | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Help de politie in de strijd tegen overlast door vuurwerk Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Wie getuige is of slachtoffer werd van schade door (knal)vuurwerk, kan vanaf nu zelf nuttige beelden uploaden via de website van de Antwerpse politie. Het gaat om foto’s en filmpjes die kunnen bijdragen tot het identificeren van mogelijke verdachten.

In het najaar duikt (knal)vuurwerk, en de overlast die ermee gepaard gaat, geregeld op in de stad. Het afsteken van vuurwerk is in Antwerpen nochtans verboden. In de periode tussen 1 oktober en 31 januari is het zelfs niet toegelaten om vuurwerk zichtbaar bij te hebben. De politie van Antwerpen kijkt daar nauwgezet op toe. 

Bezorg beelden aan de politie

Burgers kunnen de politie helpen met het identificeren van mogelijke verdachten. Wie relevante beelden heeft van overlast van vuurwerk die leidt tot gevaarlijke situaties of van vuurwerkincidenten waar schade is aangericht, kan de foto’s of filmpjes gemakkelijk aan de politie bezorgen. Het is belangrijk dat de beelden van goede kwaliteit zijn en dat eventuele betrokkenen of situaties duidelijk zichtbaar zijn. Getuigen kunnen daarvoor terecht op de website van Politiezone Antwerpen op de speciale pagina over vuurwerk. Het is niet de bedoeling dat beelden van andere misdrijven op deze manier aan de politie bezorgd worden.

Eenvoudig te uploaden

De beelden zijn rechtstreeks van op een smartphone of computer te uploaden op ons beeldenportaal, aangevuld met de plaats en het tijdstip van de feiten. Verder kan de melder nog vrijblijvend contactgegevens achterlaten voor mocht de politie nog bijkomende vragen hebben. Beelden die niet nodig zijn voor een gerechtelijk onderzoek, worden binnen het wettelijk kader automatisch vernietigd na 30 dagen. De politie kan ze daarna niet meer raadplegen.

Aangifte steeds via Blauwe Lijn of 101

Alle relevante beelden worden door de politie bekeken. Als de daders geïdentificeerd kunnen worden dankzij de beelden, kan er een gerechtelijke procedure opgestart worden. In bepaalde gevallen kan de politie ook rechtstreeks daders aanspreken op de gevaren van vuurwerk. De politie benadrukt dat het uploaden van de beelden niet gelijk staat aan een aangifte van de feiten. Is er gevaar voor jezelf, anderen of dieren? Dan kan je terecht op het noodnummer 101. Voor niet-dringende situaties kan je terecht op de Blauwe Lijn (0800 123 12) of kun je een afspraak maken in één van onze kantoren.
 

Gepubliceerd op:
14/12/2021
Categorie: