Enkel in april meer coronaboetes dan in november | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Enkel in april meer coronaboetes dan in november Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Sinds de verstrengde maatregelen in het kader van de bestrijding van COVID-19 is Politiezone Antwerpen druk in de weer om de richtlijnen te handhaven. Dat leverde in november 1 155 pv's op. Enkel in april, tijdens de eerste lockdown, werden er meer pv's uitgeschreven, 2 127. Kijken we naar het aantal individuen, gaat het voor de voorbije maand om 1 824 personen.

De Antwerpse politie kijkt streng toe op de maatregelen die door de federale regering werden beslist. Sinds eind oktober en begin november zorgen de verstrengde maatregelen dat er terug veel meer overtredingen worden vastgesteld en beboet. De piek ligt in de laatste week van oktober en het eerste weekend van november, met 317 boetes. In de weken nadien werden telkens tussen de 200 en de 250 pv's opgemaakt. De hoogste dagpieken vindt men steevast op zaterdag en zondag, met telkens 50 à 60 overtredingen. De enige uitzondering is 11 november, met 64 overtredingen. De absolute piek vinden we op 5 december, met 71 pv's.

Vooral samenscholingen

Het overgrote deel van de overtredingen tussen begin november en begin december betreffen verboden samenscholingen, met maar liefst 486 pv's. Hieronder vallen ook de zogenaamde lockdownfeesten. De meeste vaststellingen gebeuren weinig verrassend in het weekend, met pieken op zaterdagavond en zondagochtend op 21 november, 6 december en 12 en 13 december. Van de aanwezigen op dergelijke feesten is 63 % tussen de 15 en de 29 jaar. In deze leeftijdscategorie worden ook meer mannen dan vrouwen betrapt.

Verder gaat het vooral over het niet naleven van het verplaatsingsverbod (de zogenaamde avondklok) en overtredingen tegen de mondmaskerplicht op onder meer het openbaar vervoer of op drukke winkelassen, met respectievelijk 219 en 200 vastgestelde overtredingen op een maand tijd.

13 700 personen en 709 rechtspersonen

Sinds maart tot en met de eerste twee weken van december werden in totaal bijna 14 000 personen bestraft voor het overtreden van een coronamaatregel. Wat betreft het aantal rechtspersonen (handelszaken, winkels, restaurants,...) betreft het iets meer dan 700 boetes, o.a. voor inbreuken tegen de opgelegde sluitingen of niet naleven van de geldende maatregelen.

Gepubliceerd op:
11/12/2020
Categorie: