Eerste Antwerpen SHIELD-congres | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Eerste Antwerpen SHIELD-congres Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Het eerste Antwerpen SHIELD-congres van Politiezone Antwerpen heeft vandaag zo’n 200 genodigden naar het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp gebracht. Tijdens het congres werd nogmaals benadrukt dat de communicatie tussen de politie en de publieke sector cruciaal is in de strijd tegen terrorisme. ‘Het bestrijden van terrorisme door het delen van informatie’ is niet voor niets de slagzin van SHIELD.

De Antwerpse politie is het eerste korps in Europa dat startte met SHIELD. Ze volgen hiermee de politie van New York (NYPD) dat het SHIELD-platform uittekende. Dat platform is een website die als draaischijf werkt voor informatie vanuit verschillende publieke sectoren en de politie. Dankzij het uitwisselen van cruciale elementen stelt de wederzijdse informatiestroom de politie in staat om verdachte situaties nog sneller te detecteren en gepast te reageren. Politiezone Antwerpen is een van 17 korpsen wereldwijd die lid zijn van het Global SHIELD Network.

Meer dan 600 leden

Het netwerk telt één jaar na de start een goede 620 leden uit verschillende sectoren. Zo sloten beveiligingsdiensten van de diamantsector, scholen en havenbedrijven zich al aan bij SHIELD. Sinds de start werden er al 25 informatieberichten naar de leden gestuurd naar aanleiding van ernstige feiten in onze omgeving of in het buitenland. Wie lid is van het netwerk, kan op het online platform dossiers lezen over terrorisme. Het gaat over uitgebreide rapporten die samengesteld worden uit publiek beschikbare informatie, maar waar analisten foutieve of niet-gevalideerde informatie uit weghalen. Het onlineplatform is de Europese standaard voor politiekorpsen die zich willen aansluiten bij SHIELD. 

Fase twee start met NEXUS

Antwerpen SHIELD is een groeiend netwerk. Naast de bestaande nieuwsberichten, publicaties en weekrapporten zal de dienstverlening verder uitbreiden naar het online aanbieden van videotutorials om potentieel gevaarlijke situaties te detecteren. Een andere nieuwigheid is het aanbod aan bedrijven en instellingen om hen gratis trainingen te geven. Die opleidingen of presentaties kunnen gaan over hoe te reageren op een actieve schutter, het detecteren van radicaliserende werknemers of studenten of het herkennen van bijvoorbeeld valse identiteitsdocumenten. Dit educatieve luik draagt de naam NEXUS.

Meer aandacht voor alarmering

Politiezone Antwerpen heeft op het congres een handige checklist voorgesteld om de hulpdiensten op een goede manier te informeren wanneer er een aanval uitbreekt of dreigt uit te breken. Het is vooral bedoeld voor beveiligingspersoneel, receptionisten, onthaalmedewerkers ... Uit verschillende incidenten, niet allen in ons land, is een belangrijke les gedetecteerd: Het is bij bijvoorbeeld bommeldingen aangetoond dat mocht de ontvanger van de melding de juiste vragen stellen, groeit de kans op het identificeren van de dader aanzienlijk. Leden van Antwerpen SHIELD krijgen een document aangereikt dat bijvoorbeeld onthaaldiensten van een bedrijf of instantie kan helpen om de juiste vragen te stellen. Zo kan bijvoorbeeld bij een telefonische bommelding aangegeven worden om aandacht te hebben voor achtergrondgeluiden, accenten of andere klanken.

Gepubliceerd op:
03/10/2019
Categorie: