Controle tegen misbruik parkeerkaarten en -plaatsen voor personen met een handicap | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Controle tegen misbruik parkeerkaarten en -plaatsen voor personen met een handicap Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De mobiele eenheid van Politiezone Antwerpen heeft op donderdag 11 maart een controleactie gehouden specifiek tegen het misbruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap en parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap. Bij de actie zijn 41 inbreuken vastgesteld, verspreid over het hele Antwerpse grondgebied. 11 voertuigen van overtreders zijn getakeld. Van drie bestuurders is het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

 

Antwerpen telt zo’n 2 190 parkeerplaatsen die voorzien zijn voor personen met een handicap waarvan 1 000 binnen de Ring. Onder meer de wijkteams, de verkeersondersteuningsteams en de mobiele eenheid zien bij controles het aantal gevallen van misbruik toenemen. 

Asociaal gedrag tegengaan

Een grootschalige aanpak en dus een signaal naar de gebruikers en vooral de misbruikers drong zich op. “Het misbruiken van een parkeerkaart voor personen met een handicap, of het innemen van een parkeerplaats personen met een handicap voor persoonlijk gemak of geldgewin is bijzonder asociaal,” zegt burgemeester Bart De Wever. “In de zomer van 2018 mocht Antwerpen de spits afbijten om dit misbruik met behulp van een digitale toepassing beter aan te pakken door politie en parkeerwachters. Doelgerichte acties blijven echter nodig om een breed signaal te geven dat zulk asociaal gedrag hier niet thuis hoort.”

41 vaststellingen

De mobiele eenheid controleerde donderdag met zichtbare patrouilles en met anonieme eenheden om maximaal te kunnen controleren op het rechtmatig gebruik van de parkeerkaarten en -plaatsen voor personen met een handicap. 356 voertuigen zijn gecontroleerd, waarvan 41 keer misbruik is vastgesteld:

  • 35 bestuurders parkeerden hun wagen op een plaats die voorzien was voor personen met een handicap zonder dat er een noodzakelijke kaart in het voertuig aanwezig was, of kon getoond worden;
  • 5 mensen maakten misbruik van de parkeerkaart voor personen met een handicap. Sommigen hadden een vervalste of vervallen kaart, een kaart van een overledene, of maakten er gebruik van zonder dat de rechtmatige gebruiker in de wagen vervoerd werd;
  • Tegen één dame is een gerechtelijk proces-verbaal opgesteld voor misbruik van vertrouwen. Ze had lang geleden een persoon met een handicap vervoerd, maar bleek de kaart nooit teruggeven te hebben. De vrouw bleef de kaart gebruiken. Vandaag kreeg de rechthebbende de verloren gewaande kaart terug.

Takelingen en ingetrokken rijbewijzen

Elf wagens van overtreders die niet ter plaatse konden komen of bereikt konden worden werden getakeld. Drie personen die ter plaatse kwamen en betrapt werden op misbruik zagen hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken worden. Acht foutief gebruikte parkeerkaarten voor personen met een handicap zijn teruggestuurd naar Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Handy2park-App

Voor de controles maakte de politie onder meer gebruik van de app Handi2Park. Die applicatie helpt parkeerwachters en politiediensten om misbruik 
sneller te kunnen detecteren. De actie van de mobiele eenheid met de medewerking van het verkeersondersteuningsteam (VOT) West en het parket zal omwille van het ontradend effect zeker herhaald worden.

 

Gepubliceerd op:
11/03/2021
Categorie: