Arrestatie-eenheid gebruikt voor het eerst stroomstootwapen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Arrestatie-eenheid gebruikt voor het eerst stroomstootwapen Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Sinds 2018 draagt de arrestatie-eenheid van de Antwerpse politie tasers aan de wapengordel. Afgelopen zondag heeft het snelleresponsteam het stroomstootwapen voor het eerst moeten gebruiken bij een man die de politie met een metalen staaf bedreigde. De verdachte kon geneutraliseerd worden zonder dat er iemand gewond raakte. Na controle in het ziekenhuis werd de man overgebracht naar het cellencomplex.

 

Op zondagavond leverde het snelleresponsteam bijstand aan de federale politie bij een achtervolging. Die was in Nederland gestart maar doorkruiste het Antwerpse grondgebied. 

Tussenkomst

Tijdens de achtervolging werd duidelijk dat de bestuurder zich niet zomaar zou overgeven. Hij ramde tijdens zijn vlucht al een politiewagen en probeerde in te rijden op Nederlandse politiediensten. In Ekeren sloot het snelleresponsteam mee aan bij de achtervolging. Na een wilde rit op de Ring kwam de auto op de E313 tot stilstand op de brug boven het Rivierenhof. Het snelleresponsteam startte de hen aangeleerde procedure op een stilstaand voertuig.

Gebruik taser

De verdachte stapte uit z’n wagen en bedreigde de politie met een metalen staaf. Daarna stak hij de snelweg te voet over, het Rivierenhof in. Gezien hij op een speeltuin afging en met de metalen staaf de politie bedreigde, besliste het snelleresponsteam om de man te stoppen met zo weinig mogelijk geweld of gevaar voor de omgeving. Het stroomstootwapen werd ingezet waarna de verdachte op de knieën belandde. De draden van de taser losten, de verdachte kon terug rechtstaan en bedreigde de politie opnieuw met de metalen staaf. Bij de actie met het stroomstootwapen die volgde, raakte de verdachte door de elektrische schok even verdwaasd en kon hij overmeesterd worden door het snelleresponsteam. 

Less lethal

De taser is net als de FN303 een in principe niet dodelijk wapen dat tot de standaard uitrusting van het snelleresponsteam behoort. Door gebruik te maken van zogenaamde Less Lethal wapens vermijdt de politie het gebruik van vuurwapens. De FN303, een luchtdrukwapen, is vorig jaar 61 keer ter hand genomen. Drie keer zijn er projectielen mee afgeschoten. De FN303 en het stroomstootwapen hebben beide als doel verdachten te neutraliseren zonder hen of mensen die in de buurt zijn te verwonden. In 2019 is de taser 20 keer gebruikt als afschrikmiddel. Zondagavond is het voor het eerst tot een effectieve inzet gekomen. Na het gebruik van de taser kreeg de verdachte, zoals voorzien in de richtlijnen, een medische controle in het ziekenhuis waar zijn hartritme gecontroleerd werd. 

 

Gepubliceerd op:
28/09/2020
Categorie: