Antwerpse recherche vat bende die ouderen bankkaarten ontfutselde | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Antwerpse recherche vat bende die ouderen bankkaarten ontfutselde Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

De recherche van de Antwerpse politie heeft een 4-koppige dievenbende op heterdaad kunnen betrappen en 3 verdachten kunnen arresteren. De dienst eigendommen van de lokale recherche was al sinds november vorig jaar bezig met het onderzoek naar de bende, die zich vanuit Luik naar Antwerpen had verplaatst. Het verder onderzoek loopt, de rechter ten gronde zal beoordelen of de feiten bewezen zijn.

De dievenbende zou listig te werk zijn gegaan. Ze viseerde gepensioneerden in supermarkten en bankfilialen. Ze achtervolgde oudere dames en heren tot ze hun pincode van hun bankaart kon bemachtigen. Dit zou gelukt zijn door dicht genoeg tegen het slachtoffer te staan wanneer deze betaalden met hun bankkaart. De bendeleden zouden zelf geregeld van kledij wisselen om zo min mogelijk op te vallen.

Contact leggen

Eens ze de pincode hadden, achtervolgde de bende hun slachtoffers tot aan de woning. Daar maakten de dieven contact. Een vriendelijke dame zou het slachtoffer aanspreken. De bendeleden zouden zich hebben voorgedaan als de nieuwe buren en zouden zelfs een stukje cake meenemen voor hun uiteindelijk slachtoffer. Het gesprek ging dan over banale zaken, zoals op welke dag de vuilniskar langs kwam.

Door zo te werk te gaan, kon de bende op termijn de woning van hun slachtoffer betreden. Hun doel: de bankkaart bemachtigen en zoveel mogelijk geld afhalen. Het geld werd van de spaarrekening naar de zichtrekening overgeschreven en de rekeningen van de slachtoffers werden leeggehaald. Wanneer de bende een bankaart had bemachtigd, maar geen pincode, zouden ze naar hun slachtoffer gebeld hebben en zich voordoen als een bankmedewerker.

Betrapt op heterdaad

De bende werd uiteindelijk op heterdaad betrapt. Na 4 huiszoekingen in Antwerpen en Luik kon de recherche meer dan 25 mogelijke diefstallen achterhalen. Het onderzoek naar de feiten loopt. De rechter ten gronde zal beoordelen of de feiten bewezen zijn. Het parket tilt zwaar aan deze feiten omdat er sterke aanwijzingen zijn dat de bende bewust misbruik maakte van ouderen in onze maatschappij.

De politie waarschuwt om steeds alert te zijn en bij het intikken van de bankkaartcode deze steeds af te schermen. Laat ook nooit mensen die je niet kent zomaar binnen, ook al lijken ze vriendelijk en beweren ze je buren te zijn.

Gepubliceerd op:
10/04/2018
Categorie: