71 jongeren aangemeld bij jeugdinterventie wegens vuurwerk | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

71 jongeren aangemeld bij jeugdinterventie wegens vuurwerk Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Sinds het begin van de winterperiode worden verschillende buurten in Antwerpen geconfronteerd met zware overlast van vuurwerk en vandalisme. Het gaan onder meer om feiten van brandstichting. Politiezone Antwerpen richtte als reactie een taskforce op die zich bezig houdt met de bestrijding van het fenomeen. 

Sinds begin november zien verschillende buurten van Antwerpen, vooral in Borgerhout intra-muros, 2060 en 2020, de overlast van vuurwerk, vuurwerkbommen en vandalisme stijgen. Vooral in de laatste week van november en de eerste dagen van december ontving de politie tientallen van dergelijke meldingen.

De politie reageerde meteen met verhoogd toezicht door de mobiele eenheid en de wijkteams in de getroffen buurten. Tegelijkertijd werd een taskforce opgericht die zich boog over het identificeren van verdachten en het onderzoeken van de zwaardere feiten van vandalisme. In de taskforce zijn verschillende teams en diensten van de politie vertegenwoordigd. Ze werken met de vaststellingen van de patrouilles op het terrein en combineren deze met camerabeelden uit de buurt om verdachten in beeld te brengen. Wanneer een verdachte in beeld komt, wordt het signalement doorgegeven aan de ploegen op het terrein. Verdachten die geïdentificeerd worden, worden verhoord en geconfronteerd met de vaststellingen.

71 jongeren opgevolgd, verschillende huisarresten

Sinds begin november werden 71 jongeren geïdentificeerd en aangemeld bij het Jeugdinterventie van de stad Antwerpen voor opvolging naar aanleiding van een vuurwerkgerelateerd incident. Zij volgen de betrokken minderjarigen op en begeleiden hen waar mogelijk om nieuwe feiten te voorkomen. Er werden echter ook verdachten geïdentificeerd en gerechtelijk verhoord in het kader van vandalisme.

Zo werd een minderjarige geplaatst in een instelling na feiten van brandstichting waarbij een bestelwagen uitbrandde, een tweede verdachte van deze feiten kreeg huisarrest opgelegd. Na feiten van brandstichting aan een speeltuig kreeg nog een verdachte huisarrest opgelegd. Een derde jongere kreeg huisarrest opgelegd na feiten van brandstichting in Hoboken Polderstad. In andere onderzoeken werden verdachten in beeld gebracht die nog actief opgespoord worden. 

Strijd tegen overlast

De impact op de getroffen buurten is groot en de knallen zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel bij de bewoners. Ook de komende weken zal de politie aandacht blijven besteden aan deze problematiek. Het afsteken van vuurwerk is in heel Antwerpen verboden. Ook het bezit van vuurwerk kan worden bestraft met een GAS-boete.

Gepubliceerd op:
14/12/2020
Categorie: