7 arrestaties in België en Nederland in onderzoek naar phishing | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

7 arrestaties in België en Nederland in onderzoek naar phishing Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Het team internetcriminaliteit van de lokale recherche arresteerde 7 verdachten in een onderzoek naar een bende die zich had gespecialiseerd in phishing. Het gaat om zogenaamde 'kluisrekeningfraude'. Slachtoffers ontvingen een mail van een bank waarin ze opgeroepen werden om hun kaartlezer te vervangen. Ze werden gevraagd om via een frauduleuze link hun gegevens over te maken en werden nadien opgebeld door een 'bankmedewerker'. Ook dit was een lid van de bende. Sommige slachtoffers verloren tot 25 000 euro aan de fraude.

Het onderzoek van de lokale recherche startte in oktober vorig jaar toen een zogenaamde geldezel werd onderschept. Hij werd door de bende gebruikt om het buitgemaakte geld door te storten, waarna dit zo snel mogelijk door de bendeleden werd afgehaald. Het onderzoek bracht 14 verdachten uit België en Nederland in beeld, elk met een specifieke taak binnen de organisatie. In samenwerking met de Nederlandse politie werden eind augustus enkele huiszoekingen uitgevoerd in Nederland, begin september vonden ook huiszoekingen in de Antwerpse regio plaats. In totaal werden er al 7 verdachten gearresteerd. Er werden ook verschillende zaken in beslag genomen die verder onderzocht zullen worden.

De politie roept iedereen op om waakzaam te zijn voor fraude via het internet. Banken vragen nooit gegevens via de telefoon of via mail. Informeer ook je ouders of grootouders. Meer info over kluisrekeningfraude vind je op de website van Febelfin.

Gepubliceerd op:
13/09/2021
Categorie: