4 gevaarlijke bestuurders zijn voertuig kwijt | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

4 gevaarlijke bestuurders zijn voertuig kwijt Printvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Sinds enkele weken kan de Antwerpse politie voertuigen van gevaarlijke bestuurders bestuurlijk in beslag nemen. Met de maatregel wil de politie in samenwerking met het stadsbestuur de openbare veiligheid verbeteren, met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid van woonwijken. Sinds de maatregel van kracht is, kon de verkeerspolitie van 4 gevaarlijke bestuurders het voertuig in beslag nemen.

Bestuurders die met hun voertuig buitensporige feiten plegen en mensen in gevaar brengen, riskeren in Antwerpen sinds enkele weken dat hun voertuig in beslag wordt genomen door de politie. Eind april keurde de gemeenteraad een nieuw reglement goed dat een bestuurlijke inbeslagname door de politie mogelijk maakt bij ernstige feiten. Sinds de Antwerpse politie sinds begin juni het nieuwe reglement volwaardig operationeel toepast, werden al 4 voertuigen op deze manier in beslag genomen. 

Bestuurder onder invloed

Begin juni werd tijdens een controleactie van de verkeerspolitie een BMW 1 opgemerkt die tijdens de avondspits verschillende rode verkeerslichten negeerde en aan hoge snelheid door de binnenstad reed. Meerdere voetgangers werden hierbij in gevaar gebracht. Toen het voertuig de Waaslandtunnel inreed werden verschillende ploegen aangestuurd en kon de wagen onderschept worden op de Charles De Costerlaan. De nummerplaten op de wagen bleken niet toegewezen aan het betreffende voertuig. Meer nog, de wagen bleek niet geldig ingeschreven en niet verzekerd. De jonge bestuurder, die zich zeer arrogant opstelde tijdens de controle, testte positief op het gebruik van cocaïne en was bij de politie reeds gekend voor verschillende zware verkeersinbreuken. Op basis van de vaststellingen werd het voertuig in beslag genomen.

Kind moet wegspringen

Op zondag 16 juni hoorde een patrouille op de Turnhoutsebaan een voertuig aan hoge snelheid wegrijden. De inspecteurs zagen ook hoe een fietsend kind moest wegspringen om een aanrijding te vermijden. De politie kon het voertuig ter hoogte van het Terloplein staande houden. De bestuurder gaf aanvankelijk een valse naam op aan de politie, die zijn identiteit echt kon achterhalen. De man van 22 was gekend voor verschillende (zware) verkeersinbreuken. Het voertuig betrof een huurauto van een Duits verhuurbedrijf. Gezien de ernst van de feiten werd de wagen (een Mercedes C63) door de politie in beslag genomen.

Driftende bestuurder

Dinsdag 18 juni werd door een verkeerspatrouille een voertuig opgemerkt dat met behulp van de handrem slipmanoeuvres maakt. Ter hoogte van de Paulus Beyestraat maakte de bestuurder een gelijkaardig manoeuvre, waarna hij met gierende banden verder reed. Het voertuig passeerde aan dezelfde hoge snelheid aan een school, ondanks de aanwezige schoolkinderen. De politie kon het voertuig in de straat tot stilstand brengen. Hoewel de verdachte aanvankelijk weerstand probeert te bieden, werd hij toch onderworpen aan een controle. Hij testte positief op alcohol- en op drugsgebruik. De man van 36 zag zijn rijbewijs meteen ingetrokken, zijn wagen werd in beslag genomen.

Bromfiets op het voetpad

Een ploeg van de verkeerspolitie die patrouilleerde met een anoniem voertuig merkte op donderdag 20 juni een man op een bromfiets op die op het trottoir reed. Toen ze de man staande wilden houden voor controle reed hij op de stoep de Gemeentestraat in en draaide hij tegen de rijrichting de Carnotstraat en nadien de Van Wesenbekestraat in. Na nog een reeks andere verkeersovertredingen, waarbij telkens voetgangers die zich op de stoep bevonden in gevaar werden gebracht, kan de politie de man staande houden in de Spoorstraat. Het dienstvoertuig van de politie raakt hierbij licht beschadigd wanneer de man er tot tweemaal toe tegen rijdt. De politie moest de man uiteindelijk overmeesteren alvorens hij gecontroleerd kon worden. De verdachte (33) legde een positieve ademtest af en bleek onder invloed van drugs. Zijn bromfiets werd bestuurlijk in beslag genomen, gezien de ernst van de overtredingen.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is voor de Antwerpse politie een prioriteit. De verkeerspolitie, de mobiele eenheid, de wijkteams en de verkeersondersteuningsteams organiseren regelmatig controleacties om verschillende fenomenen te bestrijden. Om de pakkans te vergroten wordt regelmatig gewerkt met ploegen in burger, maar ook met verkeersdispositieven.

Gepubliceerd op:
24/06/2019
Categorie: