Internetcriminaliteit | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

InternetcriminaliteitPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Oplichters zijn van alle tijden, maar ze worden steeds inventiever. Ze misleiden je met fake webshops, sturen je berichtjes in naam van een vriendin of doen zich voor als een bank of bekende mensen om je in de val te lokken. Ze gebruiken niet enkel e-mail maar ook WhatsApp, sms, Facebook, Messenger ... En ook ‘klassiekers’ zoals valse incassobureaus blijven veel slachtoffers maken. Laat je niet beetnemen en zorg dat je fraude herkent.

Heb je een verdacht bericht of mailtje ontvangen? Vermoed je dat het om phishing gaat? Check Safe on web. Daar vind je de meest recente informatie over in omloop zijnde valse sms'jes of nepmails. Safe on web heeft ook een app waarmee je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte blijft. Deze applicatie waarschuwt je voor cyberdreigingen en online oplichting.

Doe aangifte

We willen je helpen je nadeel te recupereren.  Doe een aangifte en bezorg ons zoveel mogelijk bewijsmateriaal zonder daar iets aan te veranderen. Met dit bewijsmateriaal proberen wij de daders te vatten. 

Lees meer ...

Soorten

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel en doelwit. Criminelen proberen jou op te lichten via je smartphone, tablet, bankkaart of computer.

Lees meer ...

Bescherm jezelf

Op de website Safe on web vind je een heleboel tips om jezelf te beschermen tegen allerlei vormen van internetcriminaliteit. Je kan er, aan de hand van enkele tests, ook nagaan hoe veilig jouw online gedrag is. Je leest er ook de vuistregels om veilig te surfen. Op deze pagina geven nog wat extra informatie mee om phishing te leren herkennen.

 

Lees meer ...

Sensibilisering

Politiezone Antwerpen voert haar inspanningen op in de strijd tegen cybercrime. Repressie en preventie gaan hierbij hand in hand. De politiezone verspreidt eigen preventieboodschappen en zet mee zijn schouders onder intiatieven van externe partners.

Lees meer ...

Podcast

Voorjaar 2020, in volle lockdownperiode, startte de Antwerpse lokale recherche een onderzoek naar internetcriminaliteit. Een bende lichtte zeker 46 mensen op en maakte 150 000 euro buit. In deze podcast lichten speurders het dossier toe en krijgen we een 'oor' achter de schermen tijdens een versterkte huiszoeking. Bij 16 huiszoekingen werden 13 verdachten gearresteerd.

Lees meer ...