Fietslabelen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

FietslabelenPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Laat je fiets labelen! In de strijd tegen diefstal is fietslabelen een uitstekend hulpmiddel. Een fietsendief is niet erg tuk op een gelabelde fiets. Niet Politiezone Antwerpen, maar Stad Antwerpen is verantwoordelijk voor fietslabelen.

Sinds 1 juni 2014 kunnen burgers gratis een fietslabel aanvragen bij de stad. We spreken dus niet langer over fietsgravering, maar over fietslabelen. Het rijksregisternummer van de eigenaar wordt dus niet langer in het fietskader gekrast, maar wordt met een onverwijderbaar label op de fiets gekleefd.

Fietslabel online aanvragen

Je kunt je fietslabel gratis aanvragen via het e-loket van de stad Antwerpen. Nadien krijg je het label thuis per post opgestuurd. Je kunt je fiets ook laten labelen tijdens evenementen en fietsacties in de stad. Op de website van de stad vind je ook nuttige informatie over waar je je fiets kan parkeren, wanneer fietsen worden verwijderd of hoe je zelf melding kan maken van een achtergelaten fiets.

Diefstal voorkomen

Je fiets labelen is slechts één van de vele dingen die je kunt doen om dieven te ontmoedigen. Neem onderstaande tips in acht om het risico zo veel mogelijk te beperken:

  • Laat je fiets slotvast achter, ook al ga je slechts even bij de bakker of krantenwinkel binnen.
  • Garages, binnenplaatsen en fietsenstallingen bieden onvoldoende bescherming tegen diefstal. Leg je fiets ook daar altijd vast met een slot.
  • Indien je fiets ergens langere tijd blijft staan, gebruik je best een degelijk fietsslot dat je aan een vaststaand voorwerp vastmaakt.
  • Heeft je fiets snelkoppelingen? Leg dan zeker ook je wielen vast met een fietsslot.
  • Laat niets achter in je fietszakken of op je bagagedrager.
  • Verwijder alle accessoires zoals fietspompen, fietscomputers, afneembare verlichting of drinkbus.
  • Zet je fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel volk passeert en die verlicht worden. Bewaakte fietsenstallingen zijn uiteraard de beste garantie tegen diefstal.
  • Is je fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte van fietsdiefstal bij de politie. Fietsdieven en helers rekenen er immers op dat je toch geen aangifte doet.
  • Verwittig de politie altijd wanneer je iemand een fietsslot ziet forceren of wanneer iemand je op straat een fiets probeert te verkopen. Dit kan op het nummer van de Blauwe Lijn: 0800 123 12.

Aangifte van fietsdiefstal

Is je fiets toch gestolen? Dan kan je online aangifte doen via het Blauwe Loket.

Op de website www.verlorenofgevonden.be vind je foto’s van alle ongemerkte fietsen die na een vermoedelijke diefstal werden teruggevonden. Het volstaat de instructies op de site te volgen, indien je je fiets herkent.

Lees ook