Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Bezoek aan politiemuseum

Politiezone Antwerpen heeft een politiemuseum op de twaalfde verdieping van de Oudaan. Het museum is voor onbepaalde duur gesloten omdat de locatie niet geschikt is om de coronamaatregelen op de juiste manier toe te passen.

 

In normale omstandigheden kan je hier een bezoek aan het politiemuseum aanvragen. Je krijgt er een rondleiding doorheen de rijke geschiedenis van de Antwerpse politie van 1860 tot nu. Het museum bezit een unieke collectie uniformen, helmen en petten, slag- en vuurwapens, fietsen en motorfietsen. Maar ook antieke stukken zoals apparatuur uit de telecommandokamer, zwaailichten, verkeersregelaars, penningen en vlaggen. Als de deuren van het politiemuseum open gaan, beland je in het Antwerpen van de vorige eeuw.

Anekdotes doorheen de geschiedenis

Sinds de laatste conservator van het politiemuseum met pensioen is, verzorgt een team van vrijwilligers de rondleidingen. Dit zijn stuk voor stuk politiemensen met jarenlange ervaring.

Ze leiden je doorheen de rijke geschiedenis van de Antwerpse politie. Ze laten als het ware de collectie tot leven komen. Anekdotes, interessante weetjes en ludieke verhalen volgen elkaar op. Na een bezoek aan het politiemuseum krijgen bezoekers de mogelijkheid om de dertiende verdieping van de politietoren te bezoeken. Hier krijg je een prachtig panoramisch zicht over de stad.

Unieke locatie

Het politiemuseum bevindt zich op de twaalfde verdieping van de politietoren aan de Oudaan vlakbij het oude stadscentrum van Antwerpen. Dit beschermde monument werd ontworpen door de beroemde architect Renaat Braem. De twaalfde verdieping bleef al die tijd het best bewaard. Je vindt er nog het originele interieur zoals ontworpen door de architect.

Felixarchief

Een team van vrijwilligers levert al enige tijd een belangrijke bijdrage aan de digitalisering van het uitgebreide politiearchief, zodat de vele foto's en dossiers mee kunnen worden opgenomen in het FelixArchief. Het resultaat van hun inspanningen kan je raadplegen op de website van het FelixArchief. Let wel, een deel van de collectie kan je alleen raadplegen na schriftelijke toestemming van de procureur des konings.

 

Opgelet!

Je wil een afspraak maken in Handelstraat. Voor 'bezoek aan politiemuseum' kan je geen afspraak maken. Kies een andere optie.