Politie logo
CONTACTEER DE POLITIE

Wapenadvies

Je wil een wapen kopen en weet niet goed aan welke voorwaarden of wetgeving je moet voldoen. Je hebt een wapen gevonden bij het leegmaken van de woning van een overleden familielid en hebt geen idee waar je hiermee moet blijven. Je hebt hulp nodig bij het invullen van je aanvraag voor een wapenvergunning. In al deze situaties kan je terecht bij de dienst wapens.

Informatie

Als je een jacht-, sport- of verweerwapen wilt aanschaffen, win je het best eerst wat informatie in rond de wapenwet en de voorwaarden om een wapenvergunning te bekomen. De dienst wapens kan je daarbij helpen.

Advies en begeleiding

Een wapenvergunning vraag je aan bij de provincie Antwerpen. Heb je hulp nodig bij de aanvraag van je vergunning? De medewerkers van de dienst wapens helpen je graag verder. De provinciegouverneur reikt overigens pas een vergunning uit na het positief advies van de dienst wapens.

Inlevering oude wapens

Je treft een wapen aan in het huis van een overleden familielid? Dan heb je twee opties: of je neemt het wapen over en vraagt zelf een vergunning aan, of je levert het wapen vrijwillig in bij de dienst wapens. Alle ingeleverde en in beslag genomen wapens worden achteraf vernietigd.

Controle

Op vraag van de gouverneur of van andere politiediensten voert de dienst wapens controles uit bij wapenbezitters thuis. Tijdens deze controles wordt nagegaan of de wapens in goede omstandigheden worden opgeborgen. Indien gewenst geven onze medewerkers bijkomend advies rond het veilig bewaren van wapens.

Registratie

De dienst wapens schrijft alle wapens officieel in in het Centraal Wapenregister. Dus ook die van de interventiemedewerkers van Politiezone Antwerpen.

Je kan de dienst wapens mailen via wapens@politie.antwerpen.be.