Belangrijke documenten kwijt of gestolen | Politiezone Antwerpen

Current Size: 62.5%

Belangrijke documenten kwijt of gestolenPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Wat moet je doen als je merkt dat je bankkaart, identiteitskaart, rijbewijs, inschrijvingsbewijs of nummerplaat van je voertuig kwijt is. Maak gebruik van deze tips om misbruik van je verloren of gestolen documenten te voorkomen.

Bankkaart 

1. Bel Card Stop op het nummer 078 170 170. De medewerk(st)er vraagt je naam en bankrekeningnummer. Je krijgt een referentienummer. Noteer dit om later aan je bank door te geven.

2. Vraag de bank- of kredietkaartnummers op bij je bank en doe aangifte bij de politie binnen 24 uur.

 • De politie seint de bankkaart.
 • Je krijgt een attest van verlies/diefstal.
 • Vraag naar het nummer van het proces-verbaal voor eventuele verdere afhandeling bij misbruik van je kaart.

Identiteitsbewijs

Ben je je eID, Kids-ID, reispas of verblijfsdocumenten kwijt? Of werd je slachtoffer van een diefstal? Volg dan deze procedure:

1. Bel DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123.

 • In principe is DOC STOP 24/24 bereikbaar. Is dit nummer toch niet bereikbaar? Of bel je vanuit het buitenland? Bel dan naar 02 518 21 23.
 • Na deze aangifte wordt het document definitief geblokkeerd. Het staat dan internationaal geseind. Zelfs als het teruggevonden wordt, kan je het niet meer gebruiken.
 • Door je kaart te blokkeren, voorkom je dat anderen misbruik maken van je identiteit. Met je identiteitsbewijs (eID of Kids-ID) kan iemand anders bijvoorbeeld een telefoonabonnement openen of aankopen doen bij de post.
 • Je ontvangt een schriftelijke bevestiging en een dossiernummer.

2. Doe zo snel mogelijk aangifte van het verlies of de diefstal.

Afhankelijk van welk document gestolen of kwijtgeraakt is, kan je bij de politie of aan een stadsloket aangifte doen. Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.

 • Om de aangifte makkelijk te laten verlopen, neem je best andere documenten met naam en foto mee, zoals een rijbewijs, reispas of abonnement.
 • Als je een elektronische identiteitskaart hebt, kan de politie je digitale foto opnieuw opvragen.
 • Had je nog een papieren identiteitskaart? Neem dan een pasfoto mee (twee als je niet de Belgische nationaliteit hebt).
 • De politie seint de identiteitskaart.
 • Je ontvangt een bewijs van verlies of vernietiging. Dit document is een wettige vervanging van je identiteitsdocument. Het is twee maanden geldig en niet verlengbaar. Het bewijs is niet geldig in het buitenland.

Bij aangifte wordt je verloren, gestolen of vernietigde identiteitskaart onmiddellijk geannuleerd. De elektronische functies van het identiteitsdocument worden dus niet langer voor zeven dagen geschorst, maar direct en definitief ingetrokken. Deze maatregel kadert in de strijd tegen identiteitsfraude.

3. Vraag een nieuw document aan.

 • Ga hiervoor naar een stadsloket naar keuze. Een afspraak maken kan maar is niet verplicht.
 • Neem een recente pasfoto en geld (cash of bankkaart) mee voor de aanmaak van een nieuwe kaart (het bedrag hangt af van de gemeente waar je woont).

Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.

Ga je binnenkort op reis?

Via een versnelde procedure krijg je binnen twee of drie dagen een nieuwe identiteitskaart. Deze procedure is veel duurder dan een normale aanvraag. Informeer naar de juiste bedragen bij de bevolkingsdienst. Maak alleen gebruik van deze mogelijkheid als je naar een land reist waarvoor geen reispaspoort of visum vereist is.

Als je een geldige reispas hebt, kan je deze gebruiken in het buitenland.

Vertrek je meteen naar het buitenland?

Vraag dan een voorlopige identiteitskaart aan bij het provinciebestuur. Breng het attest van verlies of diefstal van de politie mee, een pasfoto en een aanvraagformulier van de bevolkingsdienst. Geef de kaart onmiddellijk na terugkeer in België terug. Deze regeling is alleen van toepassing als:

 • je naar een land gaat waar geen reispaspoort of visum vereist is;
 • je geen tijd hebt om gebruik te maken van de versnelde procedure.

Rijbewijs

Ben je je Belgisch rijbewijs, nationaal EU-rijbewijs of niet-EU-rijbewijs kwijt of werd het gestolen? Volg dan deze procedure:

1. Doe onmiddellijk aangifte.

Afhankelijk van welk document gestolen of kwijt is, kan je bij de politie of aan een stadsloket aangifte doen. Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.

 • Bij verlies of diefstal in het buitenland, kan je daar naar de politie gaan. Maar je moet ook altijd aangifte doen bij de Belgische politie of aan een stadsloket.
 • De politie seint je rijbewijs. 

2. Vraag zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aan.

 • De aanvraag voor een nieuw rijbewijs kan niet via het e-loket gebeuren. Je moet geen afspraak maken bij een stadsloket.
 • Breng je identiteitskaart, het attest van verlies, een recente pasfoto en 25 euro mee. Betaling via Bancotact, Visa of Mastercard is mogelijk.
 • Een kleine week later kan je je nieuw rijbewijs afhalen.
 • Het attest van verlies is maar beperkt geldig en vervangt je rijbewijs niet. Je moet een nieuw rijbewijs afhalen voor je een voertuig bestuurt.

Meer informatie vind je op de website van Stad Antwerpen.

Inschrijvingsbewijs van je voertuig

1. Doe onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau. De eigenaar moet zich aanmelden met het voertuig en alle documenten. De politie doet een fysiek nazicht van het voertuig en controleert o.a. het chassisnummer.

2. Je ontvangt een attest van verlies of diefstal dat één maand geldig blijft. Als je het inschrijvingsbewijs terugvindt, meld je dat zo snel mogelijk aan de politie. Het attest kan eventueel verlengd worden door dezelfde politiedienst als waar je je aangifte deed.

3. Je kunt een duplicaat aanvragen bij de dienst voor inschrijving van voertuigen (DIV). Het attest van verlies of diefstal voeg je bij de aanvraag van het duplicaat (roze formulier). Op dit formulier kleef je een sticker die aangeeft dat het voertuig verzekerd is. Deze sticker krijg je van je verzekeringsagent.

Nummerplaat

Als enkel je nummerplaat vooraan gestolen is, kan je hiervan een kopie laten maken (reproductie). Onderstaande regels gelden enkel voor de originele officiële nummerplaat achteraan.

1. Doe onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

 • Je gestolen nummerplaat wordt geseind en is onbruikbaar vanaf dat moment, ook als de plaat eventueel wordt teruggevonden.
 • Je krijgt een attest van verlies/diefstal.

2. Je vraagt een nieuwe nummerplaat aan via je verzekeringsagent met het attest 'aanvraag tot herinschrijving'.

 • Bewaar (een kopie van) het attest van de politie tot je van de dienst voor inschrijving van voertuigen (DIV) een schrappingsattest hebt gekregen en de verkeersbelasting is geregeld.
 • Na enkele dagen ontvang je een nieuwe nummerplaat met bijhorend inschrijvingsbewijs.

In tussentijd mag je niet op de openbare weg rijden zonder originele nummerplaat.