Brand | Lokale Politie Antwerpen

Current Size: 62.5%

BrandPrintvriendelijke versie Send by email PDF version

Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor weergave op mobiele toestellen of tablets

Een brand kan je grondig van je stuk brengen. Vaak is het ook niet duidelijk hoe je alles moet aanpakken. Daar helpen we jou graag bij.

Wat kan de politie voor je doen?

 • De dienst slachtofferzorg brengt je, indien je dit wenst, in contact met de juiste hulpverleningsorganisaties. Onze gespecialiseerde medewerkers nemen zelf contact met je op.
 • De technische dienst van Politie Antwerpen kan een voorlopige afsluiting rond je woning plaatsen om ongewenste bezoekers op afstand te houden. Om een beroep te doen op deze dienst, kan je de Blauwe Lijn contacteren.

Wat kan je zelf doen?

Breng volgende partijen zo snel mogelijk op de hoogte:

 • je verzekeringsmaatschappij of –makelaar
  Hij of zij zal een expert aanspreken om bij jou langs te komen en keert je eventueel een voorschot op je premie uit voor de aankoop van voeding of kledij. Afhankelijk van het soort polis dat je afsloot, kunnen ook eventuele hotelkosten worden betaald.
 • je telefoon-, water-, gas- en elektriciteitsleveranciers
  Laat hen weten dat er leidingen en kabels beschadigd zijn. Bij hoge risico's, brengt de brandweer of de politie deze leveranciers onmiddellijk op de hoogte.
 • je huiseigenaar (indien je huurder bent)

Denk er verder ook aan om:

 • een inventarislijst op te stellen.
  Maak foto’s van de staat van je woning en van de beschadigde spullen. Dit vereenvoudigt het regelen van de schade met uw verzekeringsmaatschappij. Je stelt best ook een lijst op met de spullen die verloren gingen of beschadigd werden. Veel verzekeraars bieden zo'n inventarislijsten aan. Ruim niets op tot de schade-expert is langsgekomen.
 • een onderkomen te zoeken.
  Vraag hulp aan familie of vrienden. Vergeet de politie niet op de hoogte te brengen van je voorlopige verblijfplaats en contactmogelijkheden.
 • je beschadigde woning te beschermen tegen ongewenst bezoek of diefstal.
  Sluit deuren en ramen, timmer ze desnoods dicht met houten platen.
 • alle aansluitingen te controleren vooraleer je je woning opnieuw betrekt.
  Gas- en elektriciteitsleidingen en de daarop aangesloten toestellen kunnen door hitte en rookgassen beschadigd zijn, ook al is er op het eerste zicht niets te zien. Laat ze dus eerst controleren en indien nodig repareren. Spreek hiervoor een erkend installateur aan. Als de gas- of elektriciteitstoevoer werd afgesloten, neem dan contact op met het toeleveringsbedrijf of een erkend installateur. Controleer ook of de watertoevoer van de wastafel, de douche, het bad of het toilet niet verstopt is. Ben je huurder, contacteer dan de eigenaar. Hij neemt deze taken op zich.

Wij zijn er voor jou.

Ben je het slachtoffer van een brand en heb je behoefte aan advies of een luisterend oor? Dan kan je het contactformulier invullen. De dienst slachtofferzorg neemt zo snel mogelijk contact op met jou.